شیمی کانی و تعیین دما، فشار و فعالیت سیال ها در میگماتیت های بروجرد با استفاده از کانی کردیریت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 27، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-27-1_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه زارع شولی

دانشگاه لرستان

زهرا طهماسبی

دانشگاه لرستان

عادل ساکی

M. ۱, Z. ۱, A. ۲, A. ۱

احمد احمدی خلجی

دانشگاه لرستان

چکیده

نفوذ مجموعه گرانیتوئیدی بروجرد در سنگ­های رسی دگرگون شده سبب ایجاد هورنفلس­های رسی و میگماتیت­های پاره گدازشی در هاله دگرگونی خود شده است. واکنش­های موثر در تشکیل مذاب شامل واکنش­های ذوب در حضور سیال آزاد و واکنش­های ذوب بدون حضور سیال آزاد هستند. واکنش­های ذوب در حضور فاز سیال احتمالا با شروع ذوب، همه سیال آزاد در هاله را مصرف کرده­اند و در نتیجه ادامه ذوب­بخشی توسط واکنش­های ذوب بدون حضور فاز سیال آزاد انجام شده است. به احتمال زیاد مجموعه کانی­های درجه­های بالا مانند اسپینل– کروندم در هاله در اثر واکنش آبزدایی بیوتیت تشکیل شده­اند. بنابراین وجود کانی­های اسپینل و کروندم در این سنگ­ها با فرآیند ذوب بخشی بدون سیال آزاد ارتباط دارد. براساس تعادل ترمودینامیکی کانی­ها و واکنش­های تعادلی چندگانه، دما و فشار اوج دگرگونی در میگماتیت­ها به ترتیب ۷۵۰ درجه سانتی­گراد و ۴ کیلوبار برآورد شده است فعالیت کل سیال­ها در کردیریت موجود در ملانوسوم میگماتیت­ها (۶/۰) a H۲O +(۱۵/۰) a CO۲ برابر با ۷۵/۰ در دما و فشار بیان شده تعیین شد. مقدار آب در مذاب میگماتیت­های بروجرد ۷۵/۳ درصد و در کردیریت موجود در ملانوسوم میگماتیت­ها ۱/۱ درصد بوده که با توجه به این مقادیر، توزیع آب بین مذاب گرانیتی و کردیریتDw ، مربوط به واکنش­های ذوب در دمای ۷۵۰ درجه سانتی­گراد برای میگماتیت­های بروجرد ۴۱/۳ درصد است که همخوان با واکنش­های ذوب آبزدایی بیوتیت است. مقدارH۲O  نمونه­های گدازشی بر خط کمینه آب قرار گرفته­اند که بیانگر حالت بدون سیال آزاد است و درستی نتایج سنگ­نگاری، واکنش­های ذوب بدون سیال آزاد و DW محاسبه شده در میگماتیت­ها را تایید می­کند.

کلیدواژه ها

Cordierite, fluid activities, migmatites, Boroujerd, کردیریت؛ فعالیت سیا ل ها؛ میگماتیت؛ بروجرد؛ پهنه سنندج -سیرجان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.