کانی شناسی و زمین شیمی عناصر خاکی نادر نهشته بوکسیت زرج سو، جنوب غرب رامسر، شمال ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-27-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 384
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود قاسمی

دانشگاه ارومیه

علی عابدینی

دانشگاه ارومیه

علی اصغر کلاگری

دانشگاه تبریز

چکیده

نهشته بوکسیت زرج­سو (جنوب­غرب رامسر، استان مازندارن، شمال ایران) به صورت لایه­ها و یا عدسی­های گسسته چینه­سان در طول مرز بین سنگ­های کربناتی سازند الیکا (تریاس) و شیل­ها و ماسه­سنگ­های سازند شمشک (ژوراسیک پیشین) گسترش یافته است. دیاسپور، کائولینیت، هماتیت، آناتاز و روتیل فازهای کانیایی اصلی در این کانسنگ­ها هستند. از نظر بافتی، کانسنگ­های بوکسیتی شامل بافت­های آواری، دانه­مدور و برشی هستند که اغلب با بعضی شکل­های سخت­دانه­ای، اووئیدی و پیزوئیدی محدود همراه هستند. غلظت عناصر خاکی نادر (REE) در کانسنگ­ها در یک نیمرخ انتخابی از نهشته در گستره ۱۰/۳۴۸-۹۷/۱۴۹ گرم در تن و نسبت بی­هنجاری­های Eu/Eu*و Ce/Ce* به ترتیب در گستره­ ۰۴/۱-۶۱/۰ و ۲۸/۱-۶۴/۰ در تغییر هستند. بررسی­ها نشان دادند که تغییر مقادیر این پارامترها توسط درجه روبش هماتیت کنترل شده است. از محاسبه تغییرات جرم عناصر و بررسی روند تغییرات نسبت­های عنصری در یک نیمرخ انتخابی از این نهشته آشکار شد که توزیع REEها در کانسنگ­ها تابعی از عواملی چون تغییر pH محلول­های کانسنگ­ساز، حضور سنگ بستر کربناتی به عنوان یک بافر فعال، رسوبگذاری همزمان با اکسیدهای فلزی و تثبیت در فازهای کانیایی نوشکل است. ضرایب همبستگی بین عناصر پیشنهاد می­کنند که کانی­هایی مانند هماتیت و فسفات­های ثانویه میزبان­های احتمالی لانتانیدها در کانسنگ­های مورد بررسی هستند.

کلیدواژه ها

Bauxite, rare earth elements, host minerals, Zaraj-Sou, Iran, بوکسیت؛ عناصر خاکی نادر؛ کانی های میزبان؛ زرج سو؛ ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.