بررسی فرکتال مرز دانه های کوارتز در گرانیت گنیس آبادچی، شمال شهرکرد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-27-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا ریاحی سامانی

دانشگاه شهرکرد

ناهید شبانیان بروجنی

دانشگاه شهرکرد

علیرضا داودیان دهکردی

دانشگاه شهرکرد

بهناز بختیاری

دانشگاه شهرکرد

چکیده

توده گرانیت گنیس آبادچی در شمال دریاچه زاینده­رود، در پهنه ساختاری سنندج-سیرجان قرار دارد. این توده از نظر کانی شناسی، دارای کانی­های کوارتز، پلاژیوکلاز، فلدسپات پتاسیم، بیوتیت، آمفیبول، موسکویت، زیرکن، اسفن و آلانیت است. کوارتز یکی از فراوان­ترین کانی­های سازنده­ی این سنگ­هاست که از نظر بافتی شرایط متفاوت دگرشکلی دینامیکی وارد بر سنگ­های مورد بررسی را به خوبی نشان می دهد. بلورهای کوارتز شواهدی از باز تبلور کانی (BLG)، چرخش زیردانه­ای (SGR) و مهاجرت مرزدانه­ای (GBM) را نشان می­دهند. تغییر شکل بلورهای کوارتز وابسته به دما و نرخ کرنش است که توسط نمودار دما/ نرخ کرنش می­توان مقدار تغییر شکل را برآورد کرد. بطوری که، مقدار بعد فرکتال در مرز بلورهای کوارتز سنگ­های مورد بررسی بین ۲۳/۱ تا ۱۱/۱ و دما بین ۴۰۰-۲۵۰ تا ۷۵۰-۵۰۰ درجه سانتی­گراد است. براساس دما و بعد فرکتال محاسبه شده، نرخ کرنش برای چهار گستره اندازه­گیری  شده  بین ۶/۱۱- ۱۰ تا ۶/۶- ۱۰ است. نتایج بدست آمده از نمودارها با شواهد دگرشکلی بلورهای کوارتز (GBM, SGR ,BLG) همخوانی داشتند.

کلیدواژه ها

Quartz grain sutures, fractal, strain-rate, deformation, Abadchi, Sanandaj-Sirjan Zone., گرانیت گنیس؛ مرز دانه های کوارتز؛ فرکتال؛ نرخ کرنش؛ دگرشکلی؛ آبادچی؛ پهنه سنندج-سیرجان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.