شیمی کانی و زمین دما-فشارسنجی سنگ های رسی دگرگون شده مجموعه دگرگونی گیسور، شرق گناباد

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-28-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 106
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالصمد پورمحمد

دانشگاه لرستان

احمد احمدی خلجی

دانشگاه لرستان

سید مسعود همام

دانشگاه فردوسی مشهد

محمد ابراهیمی

دانشگاه زنجان

رسول اسمعیلی

آکادمی علوم

زهرا طهماسبی

دانشگاه لرستان

چکیده

منطقه گیسور در شرق شهرستان گناباد، بخشی از شمال قطعه لوت محسوب می­شود. سنگ­های این منطقه شامل سنگ­های گرانیتوئیدی و مجموعه­ دگرگونی هستند. در سنگ­های متاپلیتی (رسی دگرگونه) این منطقه وجود شیستوارگی S۱ و کانی کلریتوئید شاخص دگرگونی ناحیه­ای است و به عنوان شواهد دگرگونی مجاورتی می­توان به وجود بافت­های تصادفی در کانی­های آندالوزیت، استارولیت، مسکوویت؛ گارنت پس از زمین ساخت و رشد سیلیمانیت منشوری به درون لبه آندالوزیت اشاره کرد. گارنت دارای دو مرحله رشد بوده و بیشتر دارای اعضای پایانی آلماندین، گروسولار و اسپسارتین است. کلریتوئید و استارولیت از نوع آهن­دار هستند. مسکوویت کمی جایگزینی از نوع پاراگونیت دارد. کلریتی شدن بیوتیت و گارنت، سریسیتی شدن آندالوزیت و بروز ریزترک­های شعاعی در گارنت همه نشان دهنده یک دگرگونی پسرونده و بالاآمدگی هستند. براساس روش­های زمین دما-فشارسنجی مرسوم، دما و فشار این مجموعه دگرگونی در گستره­های oC ۶۰۸ – ۵۵۰ و kbar ۵/۴ - ۸/۳ برآورد شدند. وجود ریزترک­های شعاعی پیرامون میانبار­های کوارتز در گارنت ناشی از یک مولفه بزرگ کاهش فشار همدماست.

کلیدواژه ها

Geysour, Gonabad, regional metamorphism, contact metamorphism, geothermobarometer, Lut block., گیسور؛ گناباد؛ دگرگونی ناحیه ای؛ دگرگونی مجاورتی؛ زمین دما-فشارسنج؛ قطعه لوت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.