نقش منطقه بندی بلورهای فلدسپار در تفسیر دگرگونی ماگمایی توده گرانیتوئیدی گوشه (جنوب شرق بروجرد)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-28-3_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده اسما موسوی

دانشگاه لرستان

زهرا طهماسبی

دانشگاه لرستان

فاطمه سرجوقیان

دانشگاه کردستان

احمد احمدی خلجی

دانشگاه لرستان

معصومه زارع شولی

دانشگاه لرستان

چکیده

توده گرانیتوئیدی گوشه در جنوب شرق بروجرد دارای ترکیب گرانیت، گرانودیوریت و برونبوم­­های ریزدانه­ای با ترکیب گرانودیوریت تا کوارتزمونزودیوریت است. حضور این برونبوم­ها به همراه شواهدی از بافت های غیرتعادلی چون لبه انحلالی و منطقه بندی در پلاژیوکلازها، بافت غربالی، لخته های مافیک، بیوتیت تیغه ای، بافت خال­خال فلدسپار قلیایی و آپاتیت سوزنی نشان دهنده شرایط ناپایدار و غیرتعادلی در محیط تبلور بوده که به احتمال بسیار در اثر صعود سریع ماگما و یا فرآیند آمیختگی ماگما ایجاد شده است. بلورهای فلدسپار قلیایی و پلاژیوکلاز در سنگ های نفوذی گوشه از دید ترکیب و بافتی ساختار منطقه ای نشان می دهند. ترکیب شیمیایی پلاژیوکلازها در سنگ های گرانیتوئیدی در گستره میان  اوایل آلبیت (An: ۲) در لبه تا اوایل آندزین (An: ۳۳) در مرکز و ترکیب پلاژیوکلاز برونبوم­ها در گستره به نسبت گسترده تری از اوایل الیگوکلاز (An: ۱۱) تا اواسط آندزین (An: ۳۶) تغییر می­کند. ترکیب فلدسپار قلیایی در سنگ های گرانیتوئیدی با درصد ارتوکلاز Or = ۹۴ - ۹۷ و در برونبوم­ها با Or = ۶۹ - ۹۶ مشخص شده است. فراوانی عناصر کمیاب Fe ،Sr ،Ba  و Mg در فلدسپارها، الگوی نوسانی نشان می دهند. الگوی نوسانی عناصر اصلی و کمیاب از مرکز به لبه در بلور فلدسپار به نقش موثر پدیده آمیختگی ماگمایی در شکل­گیری توده گرانیتوئیدی گوشه اشاره دارد.

کلیدواژه ها

Feldspar, Zoning, Magmatic mixing, Goushe, Boroujerd, فلدسپار؛ منطقه بندی؛ آمیختگی ماگمایی؛ گوشه؛ بروجرد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.