بررسی چگونگی پیروی از رژیم دارویی و ارتباط آن با باور های بهداشتی در مبتلایان به پرفشاری خون

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 18، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-18-41_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 76
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد عباسی

صدیقه سالمی

دکتر نعیمه سیدفاطمی

فاطمه حسینی

چکیده

پرفشاری خون یکی از مهم ترین مشکلات سلامتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است. خوشبختانه این مشکل به راحتی قابل تشخیص و درمان است، ولی نگرانی عمده در این بیماری چگونگی پیروی از برنامه های درمانی است. یکی از عوامل موثر در پیروی از رژیم داروئی، باورهای بهداشتی فرد در مورد رژیم های درمانی تجویز شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین چگونگی پیروی از رژیم دارویی و ارتباط آن با باور های بهداشتی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مرکز قلب تهران، در سال ۱۳۸۳ صورت گرفت. مطالعه از نوع همبستگی بوده و جهت توصیف و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. ۳۸۰ بیمار مبتلا به پرفشاری خون با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. نتایج نشان داد پیروی از رژیم داروئی۶۰ درصد مبتلایان در حد "خوب" و ۴۰ درصد در حد "ضعیف" می باشد. درک فردی از آسیب پذیری نسبت به بیماری، وخامت بیماری، فوائد پیروی از رژیم داروئی به ترتیب در ۵/۷۵ درصد، ۷/۸۸ درصد، ۹۵ درصد در حد "خوب" و درک فردی از موانع پیروی از رژیم داروئی در ۱/۵۱ درصد از نمونه ها در حد "متوسط" بود. به منظور تعیین ارتباط بین چگونگی پیروی و اجزای الگوی باورهای بهداشتی از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج آزمون بین چگونگی پیروی از رژیم داروئی با درک فردی از وخامت بیماری و موانع پیروی از رژیم داروئی ارتباط معنی دار آماری نشان داد ) (۰۱۶/۰ > P ، ۰۱۲۴/ r= ) و (۰۰۰۱/۰ > P ، ۲۳-/ r= )).   با توجه به یافته ها پرستاران می توانند جهت تقویت باورهای بهداشتی به منظور کمک به پیروی از رژیم داروئی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون اقدام نمایند.

کلیدواژه ها

Compliance, Health beliefs, Hypertension, ،پیروی از رژیم داروئی،باورهای بهداشتی،پرفشاری خون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.