عوامل مرتبط با عود اعتیاد از دیدگاه مبتلایان به سوء مصرف مواد مخدر مراجعه کننده به مرکز ترک اعتیاد شهر رفسنجان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 23، شماره: 67
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-23-67_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه میرزایی

علی راوری

نسرین حنیفی

سکینه میری

سیده فاطمه اسکوئی

Member of Center for Nursing Care Research, Associate Professor of Public Health, School of Nursing and Midwifery, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran. (Corresponding Author) Tell: ۰۲۱۸۲۴۷۱۱۰۵-۶ Email: nmsi@iums.ac.ir

صدیقه میرزایی خلیل آبادی

چکیده

زمینه و هدف : خطر بازگشت به مصرف مواد مخدر به دنبال ترک اعتیاد همواره مطرح است و این مسئله مقابله با مسئله اعتیاد را پیچیده تر می سازد. آگاهی از دیدگاه مبتلایان به سوء مصرف مواد در خصوص موانع تداوم ترک اعتیاد می تواند کمک موثری در پیشگیری از عود مجدد آن باشد.   روش بررسی : این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام شد و نمونه ها را ۲۰۰ مرد تشکیل می دادند که حداقل یک بار سابقه بازگشت به مصرف مواد مخدر را داشتند. داده ها با استفاده از مصاحبه ساختار یافته به صورت رو در رو جمع آوری شد. پاسخ ها در مورد شدت ارتباط عوامل مرتبط با عود به صورت اصلا، تا حدی، متوسط و زیاد ارائه شده بود.   یافته ها : نتایج نشان داد که ۵/۳۳ درصد مبتلایان به سوء مصرف مواد یک بار، ۳۸ درصد دو تا سه بار و ۵/۲۸ درصد بیش از سه بار درمان نا موفق داشتند. ۵۳ درصد آن ها در کمتر از ۳ ماه به مصرف مجدد مواد مخدر روی آورده بودند. فقط ۱۲ درصد آن ها توانسته بودند به مدت بیش از یک سال عاری از مواد مخدر باقی بمانند. میانگین زمان اجتناب از مواد مخدر ۳ ± ۳/۶ ماه بود. بر اساس میانگین امتیازات محاسبه شده، بی خوابی و وسوسه مهم ترین عوامل فردی، و دسترسی آسان به مواد مخدر، کشمکش های خانوادگی و عدم پایبندی به درمان مهم ترین عوامل محیطی عود اعتیاد بودند.   نتیجه گیری کلی : از آنجایی که عوامل روانی مهم ترین عوامل عدم تداوم ترک در این مطالعه بودند(با میانگین ۵/۰ ± ۶/۱)، به نظر می رسد سم زدایی صرف برای تداوم ترک کافی نبوده و عواملی وجود دارند که می توانند سبب عود شوند. لذا پیشنهاد می شود مراکز درمانی با پی گیری بیشتر، بهداشت روانی را سرلوحه اقدامات خود قرار دهند. همچنین تقویت مهارت های مقابله با عود در مصرف کنندگان مواد مخدر ضرورت دارد.

کلیدواژه ها

Substance Abuse - Substance Abuse Treatment - Relapse, سوء مصرف مواد – ترک اعتیاد - عود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.