ارتباط اضطراب و افسردگی با کیفیت زندگی بیماران پس از جراحی بای پس عروق کرونری

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 28، شماره: 93
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-28-93_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهربان پارسا مهر

Associate Professor, Department of Sociology, Yazd University, Yazd, Iran.

علیرضا افشانی

Associate Professor, Department of Sociology, Yazd University, Yazd, Iran.

فاطمه نیکو

Master degree in Sociology, Department of Sociology, Yazd University, Yazd, Iran. (٭Corresponding author). Tel: +۹۸ ۰۷۱۳۷۱۳۳۰۵۰ Email: Nikoofatemeh@ymail.com

چکیده

چکیده زمینه و هدف: اضطراب و افسردگی می تواند منجر به پیامدهای جسمی یا روانی و کاهش کیفیت زندگی بیماران گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین اضطراب و افسردگی با کیفیت زندگی بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر انجام شد. روش بررسی: مطالعه حاضر یک طرح پیمایشی بود که به صورت مقطعی انجام شد. نمونه پژوهش ۱۰۲ نفر از بیمارانی بودند  که جراحی با ی پس را در بیمارستان قلب الزهراء شیراز انجام داده بودند. بیماران با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. داده ها با پرسشنامه استاندارد شده اضطراب و افسردگی بیمارستانی (HADS) و پرسشنامه کیفیت زندگی جهانی (WHOQOL-BREF) جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی، تی تست و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی در نرم افزار spss نسخه ۲۰ انجام شد. یافته ها: بین افسردگی و اضطراب با کیفیت زندگی رابطه ی منفی و معنادار (p< ۰/۰۰۱) وجود داشت. همچنین کیفیت زندگی با جنس (p< ۰/۰۰۱)، سطح تحصیلات (۳۳p< ۰/۰)، میزان درآمد (p< ۰/۰۰۱) و شغل(p< ۰/۰۰۱)  ارتباط آماری معنی داری داشت. تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی چندگانه نیز نشان داد که متغیرهای اجتماعی جمعیت شناختی ۳/۱۴ درصد و متغیرهای بالینی ۴/۷۰ درصد از واریانس کیفیت زندگی را تبیین کرده اند. نتیجه گیری کلی: با توجه به فراوانی اضطراب و افسردگی در این بیماران و اثرات سوء افسردگی و اضطراب بر پیآمد درمان و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر، انجام اقدامات غربالگری و درمانی مناسب برای این بیماران توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Quality of life, Anxiety, Depression, Coronary Artery Bypass Graft, کیفیت زندگی, اضطراب, افسردگی, جراحی پیوند عروق کرونر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.