تاثیر بازاریابی داخلی و گردش شغلی بر قصد ترک شغل پرستاران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 27، شماره: 89
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-27-89_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبرز رحیم نیا

Associate professor, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran.

معصومه عارف

Doctoral candidate of human resource management, Faculty of Economics and administrative Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad,Iran. ( Corresponding author). Tel:+۹۸ ۹۱۵۵۱۸۸۷۴۳ Email: Masoumeh.Aref@stu-mail.um.ac.ir

چکیده

چکیده   زمینه و هدف: پرستاران به عنوان یکی از اصلی ترین ارکان بخش سلامت همواره مورد توجه پژوهشگران بوده اند. با توجه به حساسیت کاری، شرایط دشوار و فرسودگی شغلی بالا، در این پژوهش تلاش شده است تا تعهد سازمانی و عوامل موثر در جهت کاهش قصد ترک شغل آنان مورد بررسی قرار گیرد.   روش بررسی: پژوهش حاضر از نوع ارتباطی و جامعه آماری آن کلیه پرستاران شاغل در بیمارستانهای تخصصی دولتی شهر مشهد بودند که از میان آنها ۱۸۰ نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش یک پرسشنامه ترکیبی شامل پرسشنامه بازاریابی داخلی Gronroos ، پرسشنامه گردش شغلی Chen و همکاران، پرسشنامه تعهد سازمانی Kim و همکاران، پرسشنامه قصد ترک شغل و تناسب فرد با سازمان Alniacik و همکاران بود. داده های تحقیق با روش مدلسازی معادلات ساختاری و با به کارگیری نرم افزار Amos نسخه ۲۱ مورد بررسی قرار گرفت.   یافته ها: اثرات مستقیم و غیر مستقیم بازاریابی داخلی با تعهد سازمانی (۳۵/۰ = P < ۰/۰۵ ،ß ) و نیز گردش شغلی و قصد ترک شغل (۲۲/۰ =ß  ۰/۰۵   P< ) مثبت بود. اثر تعدیلگر تناسب فرد با سازمان نیز در رابطه بین تعهد سازمانی و قصد ترک شغل تایید شد. (۰۵/۰ P < ). نتیجه گیری کلی: از آنجا که بازار یابی داخلی و گردش شغلی بر تعهد سازمانی پرستاران اثر مثبت داشته و نهایتا باعث کاهش قصد ترک شغل ایشان می گردد، میتوان با استفاده از تقویت عوامل فوق به همراه نقش تعدیلگر تناسب فرد با سازمان در راستای کاهش قصد ترک شغل، از منافع حفظ پرستاران بهره مند شد.

کلیدواژه ها

Internal Marketing, Job Rotation, Organizational Commitment, Turnover, P-O fit, Nurses, بازاریابی داخلی, گردش شغلی, تعهد سازمانی, ترک شغل, تناسب فرد با سازمان, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.