تاثیر برنامه غنی سازی روابط زوجین بر دلزدگی رابطه زناشویی از دیدگاه همسران بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه پرستاری ایران، دوره: 30، شماره: 109
  • کد COI اختصاصی: JR_IJNIU-30-109_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نویدیان

Associate Professor, Community Nursing Research Center, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran.

نسرین رضایی

Assistant Professor, School of Nursing and Midwifery, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

منصور شکیبا

Associate professor, School of Medicine, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran. ( Corresponding Author) Tel: ۰۹۱۵۱۴۱۱۲۲۵ E mail: dr.mansoorshakiba۲۰۰۶@gmail.com

فاطمه بنی اسدی

MS in Nursing, School of Nursing and Midwifery, Zahedan University of Medical Sciences, Zahedan, Iran

چکیده

چکیده زمینه و هدف: برنامه غنی سازی روابط یک درمان خانوادگی با رویکرد آموزش روانی و مبتنی بر آموزش مهارت است که هدف آن افزایش رضایت روانشناختی و عاطفی موجود در رابطه زوجین است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر برنامه غنی سازی روابط زوجین بر دلزدگی رابطه زناشویی از دیدگاه همسران بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. روش بررسی: این مطالعه نیمه تجربی بر روی ۸۰ نفر از بیماران و همسران بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس عضو مرکز ام اس شهر زاهدان در سال ۱۳۹۵ انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه اندازه گیری دلزدگی زوجین (Couple Burnout Measurement) بود. گروه مداخله پنج جلسه برنامه غنی سازی رابطه زوجین را دریافت کردند. گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای جز برنامه های معمول انجمن دریافت نکردند. ۱۲ هفته پس از آخرین جلسه مشاوره، دلزدگی رابطه زناشویی هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به کمک آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی ، کای دو و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: میانگین نمره میزان دلزدگی رابطه زناشویی از دیدگاه همسران بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس، پس از اجرای برنامه غنی سازی روابط زوجین در گروه مداخله به طور معنی داری از ۸۰/۲۱ ± ۱۷/۸۶ به ۹۳/۱۲ ± ۵۷/۵۱ در مقایسه با گروه کنترل (از ۴۳/۲۱ ± ۴۲/۸۴ به ۶۴/۲۱ ± ۵۵/۸۷) کاهش یافت (۰۵/۰> P). نتیجه گیری کلی: با توجه به تاثیر مثبت برنامه غنی سازی روابط زوجین در کاهش دلزدگی، استفاده از این رویکرد به منظور ارتقای کیفیت رابطه زناشویی به عنوان یکی از منابع حمایتی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Multiple sclerosis, Couple, Burnout, Relationship, مولتیپل اسکلروزیس, زوجین, دلزدگی, ارتباط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.