ارزیابی عملکرد و برخی ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی ژنوتیپ های لوبیای چیتی (Phaseolus vulgaris L.) تحت رژیم های مختلف آبیاری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-14-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب الله رحیمی

دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

حمید رضا عشقی زاده

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

جمشید رزمجو

استاد گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

مرتضی زاهدی

دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

عادل غدیری

استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

مرضیه اسدی

دانش آموخته دکترای زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

این آزمایش در مزرعه پردیس تحقیقات و آموزش لوبیای خمین به صورت کرت­های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۸ انجام شد. رژیم آبیاری به عنوان کرت اصلی شامل ۵۰ (I۱)، ۷۰  (I۲) و ۱۱۰ (I۳) میلی­متر تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A بود. هجده ژنوتیپ لوبیاچیتی به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. تنش خشکی باعث کاهش محتوای نسبی آب برگ، شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، شاخص برداشت و عملکرد بیولوژیک و دانه شد. به علاوه، میزان این کاهش با افزایش شدت تنش خشکی بیشتر بود. با توجه به ضرایب همبستگی بین صفات در رژیم آبیاری I۳ یا تنش شدید، همبستگی بین عملکرد دانه با تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و تعداد دانه در بوته مثبت و معنی­دار بود. ژنوتیپ های لوبیاچیتی از نظر شاخص سطح برگ، ارتفاع بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه، شاخص برداشت و شاخص تحمل به خشکی (STI) در شرایط تنش ملایم و شدید تفاوت معنی داری داشتند. در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه، با توجه به شاخص تحمل به خشکی از نظر عملکرد دانه، ژنوتیپ غفار به عنوان ژنوتیپ متحمل به خشکی شناسایی شد. به طور کلی، تنوع قابل توجهی در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه در پاسخ به سطوح مختلف آبیاری وجود داشت که می توان از آن برای اصلاح­نژاد و انتخاب لوبیاچیتی برای تحمل به خشکی استفاده کرد.

کلیدواژه ها

امنیت غذایی, پایداری تولید, خشکی, شاخص تحمل به خشکی, عملکرد دانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.