ارزیابی کارآیی زمان کاربرد برخی علف کش ها در کنترل علف های هرز مزارع عدس دیم (Lens culinaris Medik.)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دو فصلنامه پژوهش های حبوبات ایران، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJPR-14-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بنت الهدی جعفری

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم علف های هرز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

عبدالرضا احمدی

دانشیار علوم علف های هرز، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران

سیدکریم موسوی

استادیار علوم علف های هرز، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، لرستان، ایران

چکیده

گیاه عدس به دلیل ارتفاع نسبتا کم و رشد اولیه کند، در رقابت با علف های هرز آسیب پذیر است. اگرچه بیشترین تولید عدس در شرایط دیم است، اطلاعات کمی در مورد کنترل شیمیایی آنها منتشر شده است. آزمایش مزرعه ای برای تعیین اثربخشی هشت تیمار علف کش شامل اکسی فلورفن، ایزوکسافلوتل، فلومتسولام، متری بیوزین، پندیمتالین آریا، پندیمتالین پرول، ایمازتاپیر و مخلوط پندیمتالین+ایمازتاپیر در سه زمان (کاربرد بلافاصله پس از کاشت، کاربرد پیش رویشی و کاربرد پس رویشی زودهنگام) به منظور کنترل علف های هرز و رشد و عملکرد در عدس دیم به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳ تکرار طی سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ اجرا شد. گونه های علف هرز شایع و غالب مزرعه شامل گلرنگ وحشی (Carthamus oxyacantha M.Bieb)، شیرپنیر (Galium aparine L.)، جغجغک (Vaccaria grandiflora Jaub. & Spach.)، خلر (Lathyrus sativa L.) ، گوش فیلی (Conringia orientalis L.) ، ماشک (Vicia villosa Roth)، کنف وحشی (Hibiscus trionum L.)، پیچک صحرایی (Convolvulus arvensis L.) و گوش بره (Chrozophora tinctoria (L.) A.Juss)  بود. بر اساس نتایج آزمایش، میانگین تراکم علف های هرز برای تیمارهای پس رویشی و پیش رویشی علفکش ها به ترتیب ۹/۱۴ و ۰/۳۱ درصد کمتر از کاربرد بلافاصله پس از کاشت بود. میانگین تراکم علف های هرز برای کاربرد پس رویشی ایزوکسافلوتل و متری بیوزین در مقایسه با کاربرد بلافاصله پس از کاشت آنها به ترتیب ۱/۵۲ و ۳/۵۰ درصد کمتر بود. علف کش های متری بیوزین، ایزوکسافلوتل و اکسی فلورفن به ترتیب با ۹/۲۸، ۲/۲۷ و ۴/۱۴درصد گیاه سوزی، بیشترین آسیب را ایجاد کردند. نتایج نشان داد فلومتسولام به میزان ۲۰ گرم در هکتار به عنوان علف کش اولیه پس از سبز شدن و کاربرد پس رویشی زودهنگام ایمازتاپیر با ۳۵۰ میلی لیتر در هکتار نیز می توانند بدون هیچ گونه اثر مضر قابل توجهی استفاده شوند.

کلیدواژه ها

ایزوکسافلوتل, ایمازتاپیر, فلومتسولام, متری بیوزین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.