ارزیابی خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی برخی از ژنوتیپ های وحشی دانه دار زرشک در منطقه شاهرود

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم باغبانی ایران، دوره: 53، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JHS-53-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لعیا خوش اندام

دانشجوی دکتری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

علیرضا فرخزاد

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

مهدی رضائی

دانشیار، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

چکیده

زرشک یکی از محصول­های مهم باغبانی است که به دلیل ویژگی­های کم نظیر دارویی از جایگاه ممتازی بین محصولات باغبانی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی خصوصیات مورفولوژیکی و بیو­شیمایی میوه برخی از ژنوتیپ­های وحشی دانهدار زرشک شاهرود جهت معرفی ژنوتیپ­های برتر برای مطالعات تکمیلی بوده است. طی پژوهش حاضر، ۲۷ ژنوتیپ­ زرشک از سه منطقه نکارمن، اولنگ و دهخیر شاهرود انتخاب و برخی صفات مورفولوژیکی از جمله طول، عرض و وزن میوه و دانه، طول دم میوه، تعداد دانه در میوه، طول و عرض برگ، طول دمبرگ و همچنین صفات بیوشیمیایی از جمله فنل، فلاونوئید و آنتوسیانین­کل و فعالیت آنتی­اکسیدانی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ­ها از نظر صفات مورد ارزیابی تفاوت معنی­داری وجود دارد. بیشترین اندازه طول، عرض و وزن میوه و دانه، طول و عرض برگ، طول دمبرگ و خوشه و تعداد دانه در میوه در ژنوتیپ اولنگ ۱ (OL۱) مشاهده شد. وزن میوه در ژنوتیپ­های مورد مطالعه، از ۰۹/۰ در ژنوتیپ نکارمن۵ (NK۵) تا ۲۸/۰ گرم در ژنوتیپ اولنگ۲ (OL۱) و ۲۷/۰ گرم در اولنگ۱ (OL۱) متغیر بود. بیشترین میزان فنل کل (۷۵ میلیگرم بر ۱۰۰ میلیلیتر عصاره)، فلاونوئیدکل (۲/۳۷ میلیگرم بر ۱۰۰ میلیلیتر عصاره) و فعالیت آنتی­اکسیدانی (۳۸ درصد) در ژنوتیپ اولنگ۳ (OL۳) مشاهده شد. ژنوتیپ های جمع آوری شده از منطقه نکارمن دارای آنتوسیانین بالاتری بودند. بر اساس محاسبه ضریب تنوع فنوتیپی، بیشترین و کمترین میران تنوع به ترتیب در شاخص کروما (۱۰۹ درصد) و صفت طول خوشه (۱۰/۶ درصد) بدست آمد.

کلیدواژه ها

آنتی اکسیدان, زرشک, فنل کل, گیاهان دارویی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.