تحلیل آثار اقتصادی آزادسازی تجاری بر نابرابری توزیع درآمد: مطالعه موردی کشورهای منتخب درحال توسعه :رویکرد پانل دیتای پویا (GMM)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی مدیریت، اقتصاد، علوم انسانی و توسعه کسب و کار
  • کد COI اختصاصی: ICMBA02_403
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم قائد

دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مرتضی ابراهیمی

کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمدطاهر احمدی شادمهری

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مریم گلوی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه خوارزمی تهران، تهران، ایران

چکیده

هدف این مقاله ، تحلیل آثار اقتصادی آزادسازی تجاری بر نابرابری توزیع درآمد در هجده کشور در حال توسعه از جمله ایران طی دوره ۲۰۲۰-۲۰۱۱ است ۱. برای تحلیل موضوع، از روش پانل دیتای پویا مبتنی بر روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) استفاده شد . متغیرهای استفاده شده در این تحقیق شامل آزادسازی تجاری ، نابرابری توزیع درآمد (ضریب جینی )، تولید ناخالص داخلی سرانه ، شاخص توسعه انسانی ، بهره وری سرمایه ، نرخ تورم و نرخ شهرنشینی می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده و هم راستا با مبانی نظری ، اثرگذاری ضرایب متغیرها مورد انتظار بود و از نظر آماری نیز معنادار می باشند به این صورت که شاخص آزادسازی تجاری بر نابرابری توزیع درآمد تاثیرمنفی و معنی دار دارد. یعنی اجرای سیاست های آزادسازی تجاری می تواند آثار مثبتی بر افزایش سطح درآمد و به تبع آن کاهش نابرابری توزیع درآمد داشته باشد. همچنین تولید ناخالص داخلی سرانه ، شاخص توسعه انسانی و بهرهوری سرمایه تاثیر منفی و معنی دار و متغیرهای نرخ تورم و نرخ شهر نشینی تاثیر مثبت و معنی دار بر نابرابری توزیع درآمد دارند.

کلیدواژه ها

آزاد سازی تجاری ، نابرابری توزیع درآمد، کشورهای منتخب در حال توسعه ، روش گشتاورهای تعمیم یافته .(GMM)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.