بررسی تطبیقی عشق از دیدگاه صدرالمتالهین و مولانا جلاالدین محمد بلخی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 4، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-4-36_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هایده حاتم نیا

دبیر آموزش و پرورش شهرستان ایلام و دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، ایران

اسماعیل کاشف

مدرس دانشگاه علمی کاربردی و دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، ایران

مژگان محمدی نائینی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، ایران

چکیده

یکی از مهمترین موضوعاتی که همه ی عرفا و فیلسوفان اشراقی بدان نظر داشته اند و درباره اش سخن گفته اند «عشق» است. آنان عشق را جان و اساس عالم می دانند که به واسطه آن، همه موجودات از ادنی تا اعلی، در جنبش اند و به سوی سرمنشاء عشق، یعنی ذات حق تعالی، در حرکت هستند. مولانا جلالدین بلخی و ملاصدرای شیرازی، دو تن از آن عرفا و فیلسوفان اشراقی هستند که در آثار و نوشته هایشان عشق، نقش محوری و اصلی دارد و نزدیکی دیدگاه هایشان را در این باره به روشنی و آشکارگی می توان در مثنوی شریف و کتاب اسفار اربعه دید. «ارزش عشق»، «سریان عشق در کائنات»، «توجه به عشق مجازی»، «پاکدامنی و عفت در عشق» از جمله موضوعاتی هستند که ملاصدرا و مولانا در آنها هم رای و هم نظر هستند و تنها تفاوت دیدگاه آن دو، در این است که آیا عشق مجازی به جسم معشوق تعلق دارد یا به روح او؟در این مقاله بر آنیم، تا پس از ذکر مقدمه ای در باب عشق، تفاوت و تشابه دیدگاه ملاصدرا و مولانا را به فراخی باز نماییم و بررسی کنیم.

کلیدواژه ها

عشق، مولانا، ملاصدرا، سریان عشق در موجودات.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.