‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ برگزاری نماز جماعت در مدارس و تاثیر آن در فرهنگ جوامع اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 5، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-5-51_033
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حسامی نیا

کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور واحد تربت حیدریه

عفت خداشناس

کارشناسی آموزش ابتدایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فیض آباد

ام البنین سالارزاده چناری

کارشناسی علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور واحد گناباد

چکیده

نماز، تقدیم حمد و سپاس به درگاه خالق منان و کامل ترین پاسخ به عالی ترین نیاز انسان؛ فرصتی برای طراوت بخشیدن روح و پلی برای نیل به اوج کمال «نماز». یعنی کمال جویی است. یکی از اساسی ترین ارکان حیات، «نماز». مطلق و زینت بخش شخصیت و منش مومنان است، تمدن، فرهنگ، زندگی و تحرک جوامع انسانی است. اگرچه نماز دارای اهمیت فراوان است، اما برگزار کردن نماز به جماعت اهمیت بیشتر دارد، زیرا نماز جماعت نمادی با ارزش از جامعه مطلوب اسلامی است که عناصری مانند رهبری، اتحاد و نظم را در بر می گیرد. بنابراین، مطالعه نماز جماعت و حکمت های فراوانی که در آن نهفته، حایز اهمیت است. به همین دلیل، یکی از مهم ترین مسائلی که فکر دینداران جوامع گوناگون بشری را به خود جلب کرده، این مسئله است که چگونه فرزندان جامعه را دیندار و نمازخوان کنند و آن ها را از بهره های فراوان این ودیعه آسمانی پرنصیب سازند. پرستش حقیقتی است که در همه موجودات عالم وجود دارد و موجودی در عالم نیست که پرستنده حق نباشد. از آنجا که اراده خداوندی به هدایت بشر تعلق گرفته است، باید از هر ابزاری برای تحقق این امر الهی استفاده کرد. یکی از این ابزارها، تظاهر به عبادت هایی است که در شرع مقدس اسلام به صورت ظاهری برگزار می شود، که نماز جماعت یکی از این شعائر است. در این مقاله بعد از مقدمه ای کوتاه، واژه نماز تعریف خواهد شد. آنگاه به سفارش نماز خواندن در ادیان مخلتف که برگرفته از آیات قرآن است، اشاره خواهد گردید و بعد از معرفی اولین نماز جماعت، این فریضه در قرآن و احادیث و روایات بررسی خواهد شد و اشاره ای به راهکارهای میل به نماز جماعت در مدارس خواهیم داشت. روش این تحقیق پژوهش کیفی مبتنی بر رویکرد توصیفی و تحلیلی می باشد. در بخش اصلی مقاله نقش نمازجماعت مدارس در ارتقای فرهنگ جوامع اسلامی به طور مشروح بررسی خواهد گردید.

کلیدواژه ها

نماز، مدارس، فرهنگ، نماز جماعت، فرهنگ جامعه.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.