وضعیت رشد کودکان زیر ۳ سال بستری شده و ارتباط آن با وضعیت تغذیه با شیر مادر

  • سال انتشار: 1377
  • محل انتشار: مجله دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GOUMS-1-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی احمدپور

محمدعلی وکیلی

چکیده

در این مطالعه به منظور بررسی ارتباط بین تغذیه با شیر مادر و رشد کودکان بستری شده در بیمارستان، پارامترهای پایش رشد ۳۲۴ کودک زیر سه سال، هنگام بستری شدن در بیمارستان به همراه شکل تغذیه در ۶-۴ ماه اول زندگی و زمان شروع تغذیه کمکی، ثبت گردید و پس از تجزیه و تحلیل، نتایج زیر بدست آمد: ۵۸% جمعیت، پسر و ۴۲% دختر بودند، ۵۵.۶% جمعیت زیر یکسال و ۴۴.۴% بالای یکسال سن داشتند. در ۶-۴ ماه اول زندگی ۶۷.۳% (۲۱۸ مورد) انحصارا با شیر مادر، ۲۱.۳% (۶۹ مورد) با شیر مادر به همراه شیر غیر مادر (شیر گاو، شیر خشک و شیر پاستوریزه) و ۱۱.۴% (۳۷ مورد) فقط با شیر غیر مادر تغذیه شده اند. ۴۴.۸% بیماران وزن برای سن زیر صدک ۵ و ۵۳.۷% قد برای سن زیر صدک ۵ و ۲۶.۹% جمعیت دور سر زیر صدک ۵ منحنی NCHS داشتند. ۷۷.۸% شیرخواران زیر شش ماه که وزن برای سن آنها زیر صدک ۵ واقع می شد، یا اصلا شیر مادر نخورده بودند یا با شیر مادر همراه شیر غیر مادر تغذیه شده بودند. از طرف دیگر ۷۲.۲% بیماران با صدک وزنی ۵ تا ۱۰۰ به تنهایی با شیر مادر در ۴ تا ۶ ماه اول زندگی تغذیه شده بودند. ارتباط موجود بین دو موضوع فوق معنی دار بوده است (P< ۰.۰۳). از مقدار ۴۸.۷% شیرخواران ۱۲-۶ ماهه که وزن برای سن آنها زیر صدک ۵ واقع می شد، ۶۳.۲% آنها طی ۶-۴ ماه اول زندگی با شیر مادر تغذیه نشده بودند و یا تغذیه کمکی را در زمان مقرر شروع نکرده بودند. نسبت وزن به قد بیماران در مقایسه با وزن به قد استاندارد برای همان سن (معیار مک لورنس) نیز نشان می دهد که ۴۹.۲% شیرخواران زیر شش ماه دارای درجاتی از سوء تغذیه می باشند که ۷۴.۲% آنها نیز انحصارا با شیر مادر تغذیه نشده بودند (P< ۰.۰۳) نتیجه نشان می دهد که شیر مادر به تنهایی در شش ماه اول زندگی و همراه با شروع بموقع تغذیه کمکی، بعد از شش ماهگی، می تواند جنبه های رشدی برتر را نسبت به سایر روش های تغذیه ای فراهم نموده، از بروز سوء تغذیه در ماه های بعدی نیز جلوگیری نماید.

کلیدواژه ها

Growth monitoring, Weight, Head circumference, Height, Breast milk, پایش رشد, قد, وزن, دور سر, شیر مادر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.