واقعیت اجتماعی شهروندی در ایران

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: مجله جامعه شناسی ایران، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSI-5-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلام عباس توسلی

عضو هئیت علمی دانشگاه تهران

سید محمود نجاتی حسینی

دانشجوی دکترای جامعه شناسی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات

چکیده

موضوع این مقاله تحلیل و تبیین واقعیت اجتماعی شهروندی در ایران پس از انقلاب اسلامی است.هدف مقاله به دست دادن تحلیلی جامعه شناختی از فرایند شکل گیری شهروندی در ایران همراه با سازوکارهای شکل دهنده شهروندی است.همچنین شکل بندی اجتماعی این پدیده مدرن در ایران پس از انقلاب ۵۷ نیز از حیث"نوع اجتماعی،محتوای اجتماعی،شکل اجتماعی و قلمرو اجتماعی" شهروندی در ابعاد "مدنی، سیاسی و اجتماعی" آن مدنظر قرار گرفته است.چهارچوب نظری مقاله نظریه اجتماعی شهروندی و روش آن جامعه شناختی تاریخی است و در آن به طرح سه پرسش از ماهیت فرایندهای موثر بر شکل گیری شهروندی و سازو کارهای تاثیر گذار آن و ساختارهای شکل بندی شهروندی و نیز سه فرضیه مرتبط با آن پرداخته شده است.این فرضیه ها ناظر به اثرگذاری گفتمان قوانین موضوعه و قانون اساسی،جهت گیری های برنامه های توسعه و همچنین شکل گیری تقاضاهای سیاسی -اجتماعی مدرن است.

کلیدواژه ها

جامعه شناسی تاریخی شهروندی ایران, نظریه اجتماعی و شهروندی, شهروندی های مدنی, سیاسی و اجتماعی در ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.