بررسی تاثیر ماساژ استروک سطحی بر شدت درد و میزان مسکن دریافتی بیماران سلول داسی شکل

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دوره: 14، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_RUMS-14-9_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا جمشیدی فر

Nursing and Midwifery School, Student Research Comittee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

عبدالعلی شریعتی

Nursing and Midwifery School, Student Research Comittee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

صدیقه فیاضی

Nursing and Midwifery School, Student Research Comittee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran

بیژن کیخایی

Health Research Institute, Research Center of Thalassemia & Hemoglobinopathy, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.

محمدحسن حقیقی زاده

Health School, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran.

چکیده

چکیده زمینه و هدف: یکی از مهمترین شکایت های بیماران مبتلا به سلول داسی شکل، درد می باشد. با توجه به عوارض جانبی داروها که به طور معمول جهت تسکین درد این بیماران استفاده می شود، مهم است که از روش های تسکین درد غیردارویی و ارزان به تنهایی یا به عنوان مکمل استفاده شود. هدف این مطالعه بررسی تاثیر ماساژ استروک سطحی بر شدت درد و میزان مسکن دریافتی بیماران سلول داسی شکل می باشد. مواد و روش ها: این کارآزمایی بالینی بر روی ۳۶ بیمار بستری مبتلا به بیماری سلول داسی شکل در بیمارستان شفا اهواز در سال ۱۳۹۳ انجام گردید. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مساوی آزمون و کنترل تقسیم شدند. بیماران گروه آزمون به مدت ۲۰ دقیقه تحت ماساژ استروک سطحی قرار گرفتند و بیماران گروه کنترل مراقبت های روتین را دریافت کردند. درد بیماران قبل و بلافاصله بعد از مداخله در طول ۴ روز و میزان مسکن دریافتی روز چهارم در دو گروه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها از طریق فرم مشخصات دموگرافیک و طبی و مقیاس رتبه بندی عددی درد جمع آوری و با استفاده از آزمون مجذور کای، t مستقل و زوجی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها: بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر شدت درد قبل از مداخله در طول چهار روز اختلاف معناداری وجود نداشت (۰۵/۰p> )، اما در تمامی زمان های مورد بررسی بعد از مداخله میانگین نمره شدت درد در گروه آزمون به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (۰۰۱/۰p< ). همچنین، در روز چهارم میزان مسکن مصرفی به طور معناداری در گروه کنترل بیشتر از گروه آزمون بود (۰۵/۰p< ). نتیجه گیری: ماساژ استروک سطحی به عنوان یک روش غیردارویی، ارزان، غیرتهاجمی و بدون عارضه جانبی می تواند باعث تسکین درد بیماران مبتلا به سلول داسی شکل شود. واژه های کلیدی: ماساژ استروک، درد، مسکن، بیماری سلول داسی شکل

کلیدواژه ها

Stroking massage, Pain, Analgesic, Sickle cell disease, ماساژ استروک, درد, مسکن, بیماری سلول داسی شکل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.