بررسی انتشارات علمی استان آذربایجان شرقی و دلالت های آن برای سیاست گذاری منطقه ای علم و فناوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه رهیافت، دوره: 29، شماره: 75
  • کد COI اختصاصی: JR_RHYFT-29-75_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 70
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدحسین شجاعی

پژوهشگر پژوهشکده مطالعات فناوری

سید حامد مزارعی

پژوهشگر پژوهشکده مطالعات فناوری، تهران، ایران

چکیده

توسعه و انتشار دانش از کارکردهای اساسی نظام های منطقه ای نوآوری است و تحلیل انتشارات علمی یکی از ابزارهای مطالعه و ارزیابی این کارکردها است. هدف این پژوهش کاربردی که با روش مطالعات اسنادی و کتاب سنجی انجام شده است، مطالعه منطقه ای انتشارات علمی در استان آذربایجان شرقی و بررسی میزان تطابق موضوع های این انتشارات با اولویت ها و مسائل استان است. در این مطالعه مقاله های پژوهشی دانشگاه های استان آذربایجان شرقی مورد بررسی قرار گرفته است که طی یک دهه گذشته در دو پایگاه استنادی آی اس سی و وب آو ساینس نمایه شده اند. یافته ها نشان می دهد مجموع تعداد انتشارات علمی استان پس از سال ۱۳۹۵ روندی نزولی دارد. بیشترین تعداد انتشارات علمی مربوط به زمینه علوم پایه و پزشکی است (۶۴ درصد) و زمینه هنر و علوم انسانی و اجتماعی- با وجود تعداد بالای دانشجویان- کمترین سهم از مجموع مقاله های استان (۱۱ درصد) را به خود اختصاص می دهد. موضوع های نمایه شده انتشارات علمی در دو پایگاه استنادی آی اس سی (داخلی) و وب آو ساینس (بین المللی) به طور عمده متفاوت است. از نظر انطباق موضوع های انتشارات علمی با اولویت ها و مسائل پهنه های استان، پهنه جنوب غرب وضعیت مطلوبی دارد؛ وضعیت پهنه مرکزی به نسبت مناسب است و پهنه شبستر در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. حوزه های فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ معدن؛ لجستیک و حمل ونقل نیازمند توجه بیشتری در پژوهش های استان آذربایجان شرقی است.

کلیدواژه ها

انتشارات علمی, سیاست علم و فناوری, نظام منطقه ای نوآوری, آذربایجان شرقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.