زمانمندی و مکانمندی پدیده تجاری سازی تحقیقات علمی: نگاهی به وضعیت ایران در مقایسه با جهان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه رهیافت، دوره: 30، شماره: 80
  • کد COI اختصاصی: JR_RHYFT-30-80_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدامین برادران نیکو

پژوهشگر پسا دکتری

آرش موسوی

استادیار مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، تهران

حسین قدرتی

دانشیار مرکز پژوهشی علوم جغرافیایی ومطالعات اجتماعی دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

تجاری سازی تحقیقات علمی در چهار دهه اخیر به گفتمان رایج در مدیریت علم و فناوری جهان تبدیل شده است. در ایران نیز نزدیک به یک دهه است که موافقان و مخالفان این گفتمان در ساحت نظر و عمل به بحث و گفتگو پرداخته اند. به نظر می رسد نگاهی فرا-زمانی و فرا-مکانی به علم و موضوع تجاری سازی آن بر این گفتمان غالب شده است. در این مقاله، ضمن عبور از این دیدگاه، نشان می دهیم تجاری سازی تحقیقات علمی پدیده ای زمینه محور است و در طول یک صد سال تحولات سازماندهی علم در آمریکا و دنیا به وقوع پیوسته است. از این ملاحظه نتیجه می گیریم که چارچوب نظری مناسب برای ورود به مباحثه تجاری سازی و تحلیل اوضاع و احوال ایران بایست به زمانمندی و مکانمندی این پدیده توجه کند. در این راستا چارچوب مفهومی مناسبی برای تحلیل شرایط ایران پیشنهاد می دهیم. روش مورد استفاده در مقاله حاضر روش تحلیل نظری-فلسفی است. در پایان تا اندازه ای که اسناد و اطلاعات موجود اجازه دهد به ارزیابی شرایط زمینه ای برای تجاری سازی تحقیقات علمی در ایران می پردازیم.

کلیدواژه ها

تجاری سازی تحقیقات علمی, مدیریت علم و فناوری, سیاست علم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.