اعتبارسنجی توقیعات امام زمان (ع) به شیخ مفید در کتاب الاحتجاج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مطالعات فهم حدیث، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MFHJ-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم استادی

پژوهشگر مطالعات اسلامی.

چکیده

از گذشته ی دور تا کنون، کتاب هایی درباره توقیعات امام زمان (ع) نوشته شده است. در منابع حدیثی شیعه امامیه، حدود صد توقیع از امام زمان (ع) موجود است که بیشتر آن ها در کتاب های «کمال الدین» صدوق و «الغیبه» طوسی نقل شده اند. در این میان، جدای از گزارش داستان توقیع امام زمان (ع) پیرامون فتوای فقهی شیخ مفید (که متنی از آن در دسترس نیست و هم روایتی متاخر و موضوع است)، فقط دو توقیع منسوب به شیخ مفید، برای عصر غیبت کبری گزارش شده است؛ که البته برخی از اندیشمندان، در انتساب و اعتبار آن ها، تشکیک نموده اند. با توجه به این که تاکنون پژوهش مستقلی پیرامون اعتبار این توقیعات شیخ مفید (موجود در کتاب احتجاج) صورت نگرفته است؛ اکنون لازم است بررسی گردد که: ۱ اسناد روایی و نسخه ای این توقیعات چگونه هستند؟ ۲ متن آن ها در منابع شیعی، چه سابقه ای دارند؟ ۳ اعتبار توقیعات شیخ مفید در احتجاج، در چه حدی هستند؟ ۴ آیا این توقیعات از نظر انتساب به شیخ مفید، قابل قبول هستند؟ در پژوهش حاضر، ضمن بررسی اسناد و تحلیل داده ها، مشخص شد که به دلایل متعددی، این توقیعات عصر غیبت کبری، از امام زمان (ع) و برای شیخ مفید نیستند و انتساب توقیعات به ایشان نادرست و بی اعتبار است.

کلیدواژه ها

تفسیر عسکری, شیخ مفید, احتجاج, توقیعات, امام زمان (ع)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.