تخمین نرخ بیکاری نایرو در قالب مدل تغییرات زمانی در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحلیل­ های اقتصادی توسعه ایران، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EDP-8-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شعله باقری پرمهر

استادیار گروه اقتصاد دانشگاه غیردولتی خاتم، تهران، ایران

ملیکا کافیان خیابانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه خاتم، تهران، ایران

چکیده

پایین نگهداشتن نرخ بیکاری، یکی از محورهای اصلی سیاست های مالی، بازار کار و سیاست پولی است. همچنین نرخ بیکاری، پیامدهایی بر چشم انداز رشد دستمزد، تورم و تولید ناخالص داخلی دارد. از این رو، دستیابی به سطحی از بیکاری که تورم در آن غیرشتابان باشد، از اهداف مهم و کلیدی سیاست­گذاران اقتصادی به شمار می رود. در این مقاله، این فرضیه بررسی می­شود که آیا نرخ «نایرو» در اقتصاد ایران طی سال های اخیر، در حال افزایش بوده، و اینکه آیا تلاش صرفا برای پایین نگهداشتن بیکاری و ایجاد سیاست هایی در جهت کاهش نرخ بیکاری، باعث ایجاد رکود اقتصادی و پدیده «هیسترزیس» شده است. برای این بررسی، با استفاده از مدل تغییرات زمانی در قالب الگوی فضا - حالت و به کمک متغیرهای تورم، تورم انتظاری، نرخ بیکاری و بهره وری طی سال های ۹۹-۱۳۷۵ و با تواتر فصلی، نرخ نایرو برای اقتصاد ایران برآورد شد. نتایج، حاکی از آن است که نرخ نایرو طی سال های مورد بررسی، روندی نزولی را داشته، و متوسط برآورد نایرو طی سال های مورد بررسی، ۶/۱۱ درصد بوده است. از سوی دیگر، روند افزایشی نایرو در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال گذشته، می­تواند نشان از احتمال تجربه پدیده هیسترزیس در دهه آتی به­واسطه تجربه سال­ها رکود در اقتصاد کشور داشته باشد. افزایش نرخ مشارکت عمومی و استفاده از ظرفیت­های بالقوه تولیدی در کشور نیز می­تواند در پیشگیری از وقوع این پدیده موثر باشد.

کلیدواژه ها

نرخ بیکاری متناسب با تورم غیرشتابنده (نایرو), هیسترزیس, تورم, بیکاری, مدل فضا - حالت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.