پردازش تصاویر ماهواره ای ابرطیفی گنبد نمکی گچین با استفاده از روش انطباق سیما و حداقل نویز به منظور تفکیک واحد های سنگی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 16، شماره: 32
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-16-32_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صابر بنی اسدی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی کامپیوتر، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

سید حمید غفوری

استادیار گروه مهندسی کامپیوتر، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

چکیده

مناطق در برگیرنده گنبدهای نمکی، از لیتولوژی پیچیده ای نسبت به بسیاری از ساختارهای زمین شناسی برخوردار هستند. در چنین مناطقی به علت بهم ریختگی های ساختاری زیاد، برافراشتگی های شدید و درهم آمیختگی واحدها، نقشه برداری نیازمند ابزارها و مطالعات گسترده و دقیقی است. استفاده از توانایی سنجنده های ابرطیفی در این راستا کارگشا است. تصاویر ابرطیفی سنجنده هایپریون حاوی اطلاعات بسیار غنی از سطح زمین در ۲۴۲ باند ظریف و پیوسته می باشند. البته دراین میان عوامل ناهنجارساز متعددی وجود دارند که محتوای اطلاعات طیفی بعضی از باندها را آلوده می کنند. شناسایی و حذف ناهنجاری های طیفی یکی از مباحث مهم در سنجش از دور ابرطیفی به حساب می آید. روش MNF یا شکست کاهش نویز، نوعی چرخش محوری است در جهتی که همبستگی بین داده ها به حداقل کاهش یابد. تبدیل MNF از دو چرخش PCA مجزا تشکیل یافته است که در آن داده های فراتر از میانگین بعلاوه منهای چند برابر انحراف معیار در هیستوگرام پیکسل ها به عنوان داده های ناهنجار قابل شناسایی و با یک تبدیل PC استاندارد پاکسازی می شوند. در این مطالعه به منظور بررسی اثر کاهش نویز در پردازش های ابرطیفی، ابتدا داده های هایپریون منطقه گچین را تحت چرخش محوری MNF قرار داده و سپس بر اساس نمودار ارائه شده داده های زیر سطح ۱۰درصد حذف شده و دوباره با برگرداندن محور و چرخشی عکس حالت اولیه محور MNF شده به حالت اول برگردانده شد. مطالعه موردی بر روی گنبد نمکی گچین انجام شد و به منظور بررسی میدانی نتایج پردازش ها نمونه برداری در نقاط مختلف محدوده انجام و نمونه ها در مقیاس دستی و مقطع میکروسکوپی و همچنین توسط دستگاه XRD و طیف سنج الکترومغناطیس مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی نتایج حاصل از روش های پردازشی، نشان­دهنده اثر مثبت عمل کاهش نویز در روش های پردازشی می باشد. بدین ترتیب که روش انطباق سیمای طیفی (SFF) اثر کاهش نویز ضریب اطمینان را از ۶۸/۷۰ درصد در تصویر MNF نشده به بیش از ۳۸/۸۵ درصد در تصویر MNF شده می رساند.

کلیدواژه ها

اثر کاهش نویز, هایپریون, گنبد نمکی, گچین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.