ارزیابی آمیزه سیاست های توسعه فناوری نیروگاه های تجدیدپذیر در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله سیاست علم و فناوری، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSTP-15-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مسلم موسوی درچه

استادیار پژوهشکده مطالعات فناوری های نوین، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران

حسن کریمیان خوزانی

دانشجوی دکترای مدیریت تکنولوژی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران.

چکیده

ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر در انتهای سال ۱۴۰۰، حدود ۹۳۳ مگاوات بوده که قریب به ۷۵۰ مگاوات تنها در دهه ۱۳۹۰ نصب شده است. این مهم نشان می دهد که در آمیزه ابزارهای سیاستی استفاده شده در توسعه این نوع از انرژی ها در دهه ۹۰، نسبت به سال های گذشته، تغییراتی وجود دارد. برای شناسایی و تحلیل چنین پیامدی، در این تحقیق ابتدا با بررسی انواع و اقسام سیاست های تقنینی، ساختاری و ترویجی شامل قوانین مجلس، مصوبات هیات وزیران و بخش نامه های دولتی، نوع سیاست های به کار برده شده تحلیل شده است. سپس «اثربخشی»، «کارایی» و «برابری» هر یک از سیاست های مورد استفاده به صورت مجزا و همچنین «سازگاری»، «انسجام»، «جامعیت»، «اعتبار» و «پایداری» آمیزه ابزارهای سیاستی مورد استفاده در هر دوره مورد ارزیابی قرار گرفته است. این کار با استفاده از نظرسنجی از خبرگان مطرح و صاحب نظری صورت پذیرفته که عمدتا بیش از ۲۰ سال در این صنعت تخصص و تجربه دارند. در این تحقیق مشخص شد که از میان حدود ۴۰ سیاست به کار برده شده در توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر در ایران، سیاست های «عقد قرارداد خرید تضمینی بلندمدت ۲۰ ساله»، «افزایش تعرفه خرید برق»، «اعلام نرخ های متفاوت برای فناوری های گوناگون در راستای توجیه پذیری اقتصادی»، «دریافت عوارض برق بابت تامین مالی دولتی» و «تشکیل ساتبا»، بیشترین تاثیر را بر رشد نیروگاه های تجدیدپذیر در دهه ۹۰ داشته اند. همچنین از میان ۱۵ سیاست برتر در این حوزه، ۱۳ سیاست های اقتصادی معطوف به بازار بوده اند. همچنین در دهه ۹۰، آمیزه ابزارهای سیاستی بهبود نسبی نسبت به دوره های قبل داشته است.

کلیدواژه ها

ارزیابی سیاست, آمیزه سیاستی, گذار, انرژی های تجدیدپذیر, ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.