ابعاد شبکه هم نویسندگی بین المللی ایران در حوزه نانوفناوری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله سیاست علم و فناوری، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSTP-5-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 91
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن زاده

رضا خدادوست

چکیده

پژوهش حاضر، شبکه همنویسندگی بینالمللی پژوهشگران نانوفناوری ایران را بر حسب فراوانی همنویسندگی کشورها و قارهها، نخستین سال همنویسندگی کشورها، تمرکز اصلی همکاری میان کشورها، اهمیت موقعیت کشورها در شبکه نحوه تکامل شبکه همنویسندگی، رواج هم نویسندگی با کشورها، مطرح کردن فکر جدید توسط کشورها و علایق در حال رشد سریع با استفاده از CiteSpace (نرمافزار مصورسازی روندها و الگوها در متون علمی) به وسیله ۴۶۰۵ مدرک استخراج شده از نمایه استنادی علوم از طریق بخش جستجوی پیشرفته پایگاه وبگاه علوم بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۱ با عبارت جستجوی ساخته شده از اصطلاحات درخت نانوفناوری، شناسایی شده به وسیله اصطلاح نامه اینسپک و کامپندکس، تحلیل کرده است. نتایج نشان داد که پژوهشگران نانوفناوری ایران با ۴۴ کشورخارجی همنویسندگی داشته و بیشترین تعداد مدارک همتالیف را با قاره اروپا و کشور کانادا داشتند. بیشترین همکاریهای علمی ایران در میان کشورهای همجوار به ترتیب با کشورهای «آذربایجان»، «روسیه»، «پاکستان و ترکیه» و «عمان و امارات متحده عربی» بوده است. ایران با بقیه کشورهای همجوار همکاری علمی نداشته است. از آنجا که کانادا کشوری پرکار از نظر همکاری بوده و دارای بیشترین مرکزیت بینیت بوده است، این کشور تاثیر غالبی بر پژوهشگران نانوفناوری کشور ایران داشته است. نخستین اتصالات ایران با کشورهای غیر هم سو با جهت مطالعاتی پژوهشگران نانوفناوری ایران در دوره پنج ساله سوم (۲۰۰۵-۲۰۰۱) اتفاق افتاده است. کشورهای با جهت مطالعاتی یکسان با کشور ایران از فعالترین کشورهای مشارکتکننده با پژوهشگران نانوفناوری ایران تا سال ۲۰۰۴ بودهاند. از نظر پژوهشگران نانوفناوری ایران، کشور ژاپن با مقدار سیگمای ۱.۱۶ بالاترین رتبه را از نظر مطرح کردن فکر جدید به خود اختصاص داده است. "wall-carbon-nanotubes"، "density-functional"، "fe-۲-o" و "single-wall-carbon-nanotubes" به ترتیب پرتکرارترین اصطلاحات مورد استفاده در بین تولیدات علمی دارای بیش از یک نویسنده حوزه نانوفناوری ایران بوده است.

کلیدواژه ها

Science Citation Index (SCI), Nano Technology, International Co-authorship, Betweenness Centrality (BC), Authorship Burst, Sigma, Burst Terms

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.