مقایسه ی اثربخشی روش آموزش معکوس و آموزش سنتی بر ادراک کلاس و نگرش تحصیلی در دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان اهواز

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه تربیتی، دوره: 18، شماره: 74
  • کد COI اختصاصی: JR_EDUB-18-74_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 145
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز خیاط

دانشجوی دکتری روانشناسی تربیتی، دانشکده ی علوم انسانی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

فریبا حافظی

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده ی علوم انسانی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

پرویز عسگری

دانشیار گروه روانشناسی، دانشکده ی علوم انسانی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

مرضیه طالب زاده شوشتری

استادیار گروه روانشناسی، دانشکده ی علوم انسانی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی اثربخشی روش آموزش معکوس و آموزش سنتی بر ادراک کلاس و نگرش تحصیلی دانشجویان در درس آمار صورت گرفته است. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل ۱۵۰ نفر از دانشجویان دختر رشته ی مشاوره ی دانشگاه فرهنگیان-پردیس فاطمه زهرا (س) در اولین نیم سال ۹۹-۹۸ بود. از میان آن ها، ۳۶ نفر از افرادی که درس آمار را انتخاب کرده بودند، به عنوان نمونه ی تحقیق به صورت هدفمند، در نظر گرفته شدند. دانشجویان به روش تصادفی ساده، در گروه های آموزش معکوس (۱۸ نفر) و آموزش سنتی (۱۸ نفر) جای گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های ادراک کلاس فراسر، فیشر و مک روبی (۱۹۹۶) و نگرش تحصیلی اکبری (۱۳۸۳) جمع آوری شد. گروه مداخله، برنامه ی آموزش معکوس را در قالب ۸ جلسه ۱۲۰ دقیقه ای و هفته ای یک بار دریافت کرد؛ در حالی که برای گروه کنترل، روش تدریس سنتی اجرا شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا)، روش تجزیه و تحلیل تک متغیری (آنکوا) و آزمون تعقیبی بونفرونی، مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد بین اثربخشی روش آموزش معکوس (۰.۰۵> P) و آموزش سنتی (۰.۰۱> P) بر ادراک کلاس و نگرش تحصیلی، تفاوت معنی دار وجود داشت. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، استفاده از روش آموزش معکوس نسبت به آموزش سنتی، اثربخشی بیشتری بر ادراک کلاس و نگرش تحصیلی داشته است.

کلیدواژه ها

آموزش معکوس, آموزش سنتی, ادراک کلاس, نگرش تحصیلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.