برآورد اقتصادی ذخیره و ترسیب کربن بر اساس سناریوهای تغییر کاربری زمین مطالعه موردی: حوزه آبخیز قره سو
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: سومین همایش ملی حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
- کد COI اختصاصی: FRPCC03_228
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 187
نویسندگان
گروه مدیریت مرتع، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گلستان، ایران
چکیده
لازمه داشتن برنامه ریزی آگاهانه و دقیق، اطلاع داشتن از میزان و سرعت تغییرات کاربری زمین و تاثیر این تغییرات بر محیط زیست است. این پژوهش، با هدف بررسی برآورد اقتصادی تاثیر تغییر کاربری زمین بر خدمت اکوسیستمی ذخیره و ترسیب کربن در حوزه آبخیز قره سو در استان گلستان صورت پذیرفت. در این مطالعه تغییر کاربری اراضی برای ۳ دوره زمانی ۱۳۸۹،۱۳۶۳ و ۱۴۰۰ استخراج شد. سپس با استفاده از فرآیند مدل سازی شبکه عصبی مصنوعی، کاربری زمین برای سال ۱۴۱۰ پیشبینی گردید. میزان ذخیره و ترسیب کربن و همچنین، ارزشگذاری اقتصادی این خدمت برای دوره های مذکور با استفاده از بسته نرم افزاری ترست و با روش ارزش سایه ای کربن برآورد شد. میزان ارزش سایه ای کربن، ۲۵/۳ دلار به ازای هر تن کربن در سال استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان کل تغییرات در منطقه مطالعاتی طی بازه ۳۸ ساله ۷۵۴۷/۱۵۱ هکتار بوده است. میزان افزایش مناطق انسان ساخت در این بازه، ۳۴۵۳/۴ هکتار بوده که بیشترین میزان تغییر را شامل شده است. این تغییرات باعث کاهش ۴۳۲/۱۴۶ تنی ترسیب کربن در منطقه شده و میزان ۴۵۲۱۲۷۱ دلار خسارت به منطقه وارد کرده است. بیشترین دلیل زیان این خدمت اکوسیستمی (ذخیره و ترسیب کربن)، متاثر از تخریب پوشش جنگلی در حوزه آبخیز قره سو بوده است.کلیدواژه ها
ارزش گذاری اقتصادی، حوزه قره سو، خدمت اکوسیستمی ترسیب کربن، شبکه عصبی مصنوعی.مقالات مرتبط جدید
- تعیین مقدار بهینه مواد آلی اضافه به خاک از نظر موثر بودن در تراکم خاک
- تاثیر کود دامی و تردد تایر تراکتور بر تراکم خاک رسی با اندازه گیری جرم مخصوص
- ارزیابی ظرفیت برد منابع آب در تالابهای شهری با هدف مدیریت بهینه منابع آب
- ارائه مدل مدیریت ریسک برای استخرهای آبگرم معدنی براساس شاخص سلامت ، ایمنی و محیط زیست
- ارزیابی اثر تغییر کاربری اراضی از جنگل به کشاورزی بر برخی ویژگی فیزیکی و شیمیایی خاک در اراضی جنگلی فندوقلو
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.