اولین گزارش قارچ Beauveria bassiana از پروانه برگ خوار سفید بلوط ۱۹۳۸ Leucoma wiltshirei,Collenette (Erebidae .:Lep (در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
  • کد COI اختصاصی: FRPCC03_172
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده معصومه زمانی

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

مرضیه علی نژاد

دانشجوی دکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکدگان علوم کشاورزی و منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران،

حسن عسکری

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزشو ترویج کشاورزی، تهران، ایران،

سکینه قهرمانی

دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، شیراز، فارس، ایران،

نرگس سپاسی

دانشجویدکتری، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

یزدانفر آهنگران

دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگل ها،مراتع و آبخیزداری کشور، چالوس، مازندران، ایران

چکیده

درختان بلوط از اهمیت و جایگاه خاصی در جنگل های زاگرس برخوردارند. این درختان طی سالیان و قرون متمادی، در رویشگاه های جنگلی حضور داشته و تغییرات و تنش های نامساعد اقلیمی و محیطی متعدد را تحمل کرده و همچنان به زندگی خود ادامه میدهند. پروانه برگ خوار سفید بلوط Leucoma wiltshirei Collenette, ۱۹۳۸ (Lep.: Erebidae) به دلیل پتانسیل بالای تخم گذاری، نشو و نمای سریع، مقاومت بالا و رژیم تک خواری (برگ بلوط) مهم ترین آفت بالفعل درختان بلوط ناحیه رویشی زاگرس محسوب می شود. این مسئله، ضرورت اقدامی جدی را برای کنترل این آفت ایجاب میکند. با توجه به وجود درخت بلوط در اکوسیستم های طبیعی جنگل، باید از ترکیبات ایمن و دوستدار محیط زیست در جهت کنترل این آفت استفاده کرد. هدف این تحقیق جمع آوری و شناسایی هیفومیست های بیمارگر پروانه برگخوار سفید بلوط در مناطق آلوده بود. در این ارتباط، ضمن بازدید از مناطق آسیب دیده بلوط در استان فارس، اقدام به جمع آوری حشرات مشکوک به آلودگی قارچی شد. پس از ضدعفونی و کشت ۱۰۰ نمونه حشرات آلوده در آزمایشگاه، ۱۲ جدایه قارچی به دست آمد و خالص سازی شد. هیف های قارچ بیرنگ، پرگنه قارچ در سطح محیط کشت ابتدا ظاهری پشم مانند و سفید رنگ داشت و به تدریج با نگهداری کشت در محیط (Potato Dextrose Agar) PDA به ظاهر پودری شکل و رنگ کرم تغییر یافت. با مطالعات میکروسکوپی مشخص شد سلولهای کنیدیزا کوزهای شکل، در قاعده متورم و در انتها دارای محوری زیگزاگی شکل با ساختمان خوشه ای و مجتمع بوده و کنیدیوم ها روی محور زیگزاگی قرار دارند. کنیدیوم ها بیرنگ با دیواره صاف، کروی تا نیمه کروی و با طول ۲/۲ تا ۳/۱ و عرض ۱/۸ تا ۲/۹ میکرومتر بودند. با توجه به مشخصات ماکروسکوپی و میکروسکوپی قارچ به دست آمده تحت نام Beauveria bassiana (Balsamo) Vuillemin (Ascomycota: Hypocreales) شناسایی و معرفی شد. این قارچ برای اولین بار در ایران از روی لاروهای آفت برگ خوار بلوط جداسازی و گزارش می شود.

کلیدواژه ها

قارچ بیمارگر حشرات، کنترل بیولوژیک، ناحیه رویشی زاگرس، درختان بلوط.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.