شناسایی آفات مهم تاغ بر اساس میزان جمعیت و خسارات وارده در مناطق بیابانی یحیی آباد شهرستان ششتمد، خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین همایش ملی حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
  • کد COI اختصاصی: FRPCC03_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن زارع

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مدیریت و کنترل بیابان، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

مرتضی اکبری

گروه مدیریت و کنترلبیابان، دانشکده منابع طبیعی و محیطزیست، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

لیدا فکرت

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

مجتبی ممرآبادی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

عرصه های منابع طبیعی به عنوان بستر حیات از اهمیت ویژه ای برخوردار میباشند. جلوگیری از فرسایش و تخریب عرصه های موجود برای توسعه پایدار امری ضروری است. احیاء و اصلاح مناطق بیابانی برای کنترل فرسایش آبی و خاکی عرصه ها یکی از وظایفی است که به عهده سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گذاشته شده است. پوشش گیاهی ایجاد شده در عرصه های احیایی مذکور به وسیله عوامل مختلف خسارت زای زنده مورد تهدید قرار میگیرند. پایش آفات و بیماری های گیاهی بر اساس شناسایی، پیش آگاهی و کنترل به منظور دستیابی به محیط زیستی سالم و جلوگیری از خسارت شدید آنها و نیز کاهش هزینه های ناشی از کنترل اهمیت فراوانی پیدا کرده است. اطلاعات حاصل از پایش آفات و بیماری ها برای برنامه ریزی اهداف مختلفی از جمله شناسایی، زمان ظهور، شدت جمعیت، میزان خسارت آفت، جلوگیری از شیوع، تعیین زمان مبارزه و در نتیجه ایجاد یک عرصه سالم مورد استفاده قرار میگیرند. این مطالعه به منظور بررسی وضعیت آفات و بیماری ها در جنگل های دست کاشت مناطق بیابانی شهرستان ششتمد از استان خراسان رضوی طی سال های ۱۴۰۰- ۱۴۰۱ انجام گرفته است. بر همین اساس برای دستیابی به کلیه آفات در عرصه های بیابانی منطقه مورد مطالعه طرح با توجه به تنوع شرایط محیطی و گسترش عرصه به بیش از ۷۰۰۰ هکتار چهار منطقه هر کدام به وسعت حداقل یک هکتار جهت بررسی و نمونه برداری تعیین شدند. نمونه های جمع آوری شده شامل: شپشک سفید تاغ ( (Acanthococcus abaii، پسیل تاغ (Caillardia spp.)، ملخ کوهان دار (Dericorys albidala)، موریانه ( Psammotermes sp.، موش مرینوس (Meriones sp.)، پروانه بذر خوار تاغ (Proceratia caesariella) و سرخرطومی تاغ (Chromosomus fischeri) بودند. ملخ کوهان دار تاغ با شدت خسارت بسیار بالا، پسیل و شپشک خسارت متوسط و موریانه با خسارت کم و سایر آفات با درجه خسارت زایی ناچیز مورد ارزیابی قرار گرفتند. پایش مستمر در عرصه های مذکور باعث پیشگیری از طغیان آفات و بیماری ها خواهد شد.

کلیدواژه ها

آفات، تاغزارها، بیابان، خراسان رضوی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.