نحوه سلب مالکیت از اموال بلاوارث از نظر فقه اسلامی و حقوق ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
  • کد COI اختصاصی: ENSCONF07_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریا باقری

دانشجوی کارشناسی ارشد، رگوه حقوق، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران

فاطمه آناهید

استادیار ،گروه حقوق ،دانشگاه آزاد اسلامی ، اردبیل ، ایران

چکیده

سلب مالکیت ها در دو بعد صورت می گیرد. یکی در بعد ارهای عمرانی و شهرسازی، که دولت و موسسات دولتی و شهرداری ها طبق قوانین و مقررات و طی تشریفاتی براساس نیازهای خود اقدام به سلب مالکیت از شاخاص خصوصی می نمایند. و دیگری به منظور تامین مسکن و رفع این معضل اجتماعی سلب مالکیت صورت می یگرد. هدف از این تحقیق نحوه سلب مالکیت از اموال بلاوارث از نظر فقه اسلامی و حقوق ایران می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیل بوده و نتایج حاکی از آن است که در رابطه با اشخاص بلاوارث در بین فقها سه نظریه مطرح است که عبارتند از وصیت محدود بر ثلث به صورتی که مازاد آن متعلق به امام (ع) است؛ وصیت مازاد بر ثلث تنها به منظور مصرف در امور خیریه و وصیت به مازاد بر ثلث به هر میزان. در صورتی که فردی فوت کند و هیچ یک از وراث خواه نسبی و یا سببی موضوع مواد ۸۶۲ و ۷۶۴ قانون مدنی را نداشته باشد به موجب ماده ۸۶۶ قانون مدنی تعیین تکلیف ترکه بر عهده حاکم خواهد بود. این ماده که در مورد ترکه متوفای بدون وارث است، صرفا موضوع را به حاکم واگذار کرده است ولی در مورد مسائلی همچون حدود اختیارات حاکم و کیفیت حیازت ترکه متوفی از سوی وی و نحوه استیلای بر آن هیچ حکمی را مقرر نکرده است. همین نقص قانون مدنی موجب شد تا قانونگذار با تصویب قانون امور حسبی به این موضوع بپردازد و نکات ابهامی آن را برطرف نماید

کلیدواژه ها

سلب مالکیت، اموال بلاوارث، فقه اسلامی، حقوق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.