تعیین اولویت های تحقیقاتی کشور و شاخص های انتخاب طرح های کلان ملی در حوزه صنایع، معادن و ارتباطات

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه رهیافت، دوره: 21، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_RHYFT-21-48_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا طهوری

دبیر کمیسیون تخصصی صنایع، معادن و ارتباطات شورای عالی عتف، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

مینا نوری

کارشناس کمیسیون تخصصی صنایع، معادن و ارتباطات شورای عالی عتف، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

پرستو جلیلی

کارشناس کمیسیون تخصصی صنایع، معادن و ارتباطات شورای عالی عتف، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور

چکیده

نظام پژوهش و فناوری کشورها نقش عمده و انکارناپذیری در توسعه علم و فناوری آنها دارد. با بررسی این نظام در کشور مشاهده می شود که با وجود فعالیت ها و پیشرفت های ارزنده و چشمگیر در عرصه علم و فناوری به ویژه در دو دهه اخیر، همواره فقدان یک نظام راهبری کلان و مدیریت جامع که توسعه علم و فناوری را در کل کشور به صورت کنترل شده در مسیر اولویت ها هدایت کند، مانع موازی کاری شده و موجب حداکثر همکاری و هم افزایی شود، احساس می شود. در این راستا کمیسیون های شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری، موظف به تعیین اولویت های پژوهش و فناوری و طرح های کلان ملی در حوزه تخصصی خود شدند. کمیسیون صنایع، معادن و ارتباطات با ۱۰ عضو حقیقی و ۹ عضو حقوقی، به انجام مطالعات تطبیقی اسناد بالادستی، بخشی و فرابخشی کشور، و نیز انجام مباحث کارشناسی برای تعیین حوزه های اولویت دار راهبردی پژوهش و فناوری کشور اقدام کرد. نتیجه این مطالعات، تعیین هفت حوزه هوا فضا، هسته ای، صنایع دریایی، نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع نوین، فناوری اطلاعات و ارتباطات و صنعت آب و برق به عنوان حوزه های اولویت دار پژوهش و فناوری در کشور، تعیین شاخص های انتخاب طرح های کلان ملی، و تعریف طرح هایی است که اجرای آنها نیازمند مدیریت متمرکز در سطح کشور و نیز تخصیص منابع مالی مناسب باشد، با مشارکت چند دستگاه و نهاد به اجرا درآمده و دستاوردها و آثار قابل توجهی از اجرای آنها به جا بماند و البته منطبق با اولویت های راهبردی کشور نیز باشند. در مقاله حاضر، به تشریح کار و نتایج حاصل پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

اولویت پژوهش و فناوری کشور, اسناد بالا دستی, شاخص های انتخاب طرح کلان ملی, طرح کلان ملی, کمیسیون صنایع، معادن و ارتباطات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.