امکان سنجی مشروعیت حق ورود زن و شوهر به محدوده حریم اطلاعاتی یکدیگر در فضای مجازی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه علمی مطالعات فقه تربیتی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_MFT-9-18_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد صابری مجد

دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه تهران (دانشکدگان فارابی)، تهران، ایران.

محمد رسول آهنگران

استاد تمام دانشگاه تهران (دانشکدگان فارابی) تهران، ایران

فرزانه رستگار نیک

دانش آموخته سطح ۳ فقه و اصول حوزه علمیه قم، قم، ایران

چکیده

«حریم اطلاعاتی» از جنبه های حریم خصوصی است و جزء قلمروی شخصی افراد به حساب می آید. از جنبه های حریم اطلاعاتی، داده ها و اطلاعات فرد در رسانه های مجازی است که مورد حفاظت قرار می گیرد. با توجه به آسیب های فراوانی که در فضای مجازی رابطه همسری را تهدید می نماید، امکان حق دسترسی و نظارت هر یک از زوجین به حریم اطلاعاتی موجود در رسانه های مجازی قابل طرح است. این نوشتار با توجه به مبانی لزوم رعایت حریم اطلاعاتی افراد، به مسئله چالش برانگیز تزاحم و رویارویی رعایت حریم اطلاعاتی زوجین با امکان دسترسی و ورود هر یک از آنها مبتنی بر استحکام رابطه همسری و حفظ کیان نظام خانواده می پردازد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و برآیند آن این است که بر اساس اصل اولیه، نقض حریم اطلاعاتی زوجین جایز نیست و هنگامی که رعایت چنین حریمی با حفظ رابطه همسری در تزاحم باشد، با توجه به اصل مصلحت خانواده، مدیریت و پاسداری و حسن معاشرت، حفظ رابطه همسری و تداوم موجودیت خانواده به دلیل اهم بودن، مقدم می گردد؛ لذا هر یک از زن و شوهر می توانند، نسبت به حریم اطلاعاتی یکدیگر حق ورود و دسترسی داشته و نقش نظارتی ایفا نمایند.

کلیدواژه ها

حریم اطلاعاتی, فضای مجازی, حریم خصوصی, مصالح خانواده, مدیریت و پاسداری, حسن معاشرت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.