مهارت های ارتباطی انسان با همنوعان در سبک زندگی توحیدی از منظر امام حسن عسکری (علیه السلام)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه قرآن و علوم اجتماعی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JARQ-2-4_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ام البنین کوهستانی

طلبه سطح۴، مدرسه عالی تخصصی حضرت صدیقه کبری (سلام الله علیها)قم

غلامرضا رضوی دوست

دانشجوی دکتری دانشگاه رضوی، و عضو هیات علمی گروه علوم قرآن و حدیث دانشکده الهیات، دانشگاه سیستان و بلوچستان

سید محمد حسین موسوی

استادیار گروه عموم قرآن وحدیث دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه سیستان وبموچستان

محمد زارعی

استادیار گروه معارف دانشگاه علوم پزشکی زاهدان

چکیده

ارتباط و تعامل در اجتماع از مهمترین ابعاد زندگی انسانی است، به گونه ای که آن را مهمترین ابزار هدایت برشمردند. از این روی، یافتن مهارت های ارتباطی امری ضروری است که نداشتن این مهارت ها خسارت های سنگینی بر سلامت جسمی و روحی افراد خواهد داشت، لذا این امر در آموزه های قرآنی و روایی، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. شرایط خاص و محدودیت ارتباطی امام حسن عسکری با شیعیان به تنهایی گواه و تاکیدی بر اهمیت نوع و کیفیت ارتباطات در سبک زندگی توحیدی است. یکی از فعالیت های علمی- فرهنگی ایشان، ایجاد شبکه ارتباطی با شیعیان و پیروان خود بود و از این طریق آنان را از هدایت خویش بهره مند می ساخت. پژوهش حاضر با هدف واکاوی مهارت های ارتباط با دیگران بر مبنای سیره این امام همام به روش نقلی- وحیانی، پردازش توصیفی-تحلیلی و گردآوری کتابخانه ای اطلاعات انجام گرفته است. براساس سیره حضرت عسکری ، پرهیزگاری در زندگی، تواضع در برابر افراد، فراموشی لغزش و گناه ایشان، جود و بخشش، صبر و بردباری و ... از جمله مهارت های ارتباطی در بعد ایجابی است که رعایت آن ها موجب ارتباط موثر فرد با همنوعان می شود. اظهار شادمانی در نزد فرد محزون و غمگین، نفاق و دورویی و ... از بارزترین مهارت های ارتباطی در بعد سلبی است که رعایت و عدم به کاربردن آن ها در ارتباط با همنوعان به ارتباطی موثر می انجامد.

کلیدواژه ها

مهارت های ارتباطی, ارتباط با همنوعان, سبک زندگی توحیدی, سیره امام حسن عسکری (علیه السلام)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.