ارزیابی خشکسالی پوشش گیاهی استان کرمانشاه با استفاده از تصاویر مادون قرمز
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره: 3، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_GSMA-3-4_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 207
نویسندگان
دانشجوی دکتری،گروه جغرافیا،دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
استادیار گروه جغرافیا،دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
دانشیار گروه جغرافیا،دانشکده ادبیات و علوم انسانی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
چکیده
امروزه در زمینه مطالعه و توضیحات سیستم یکپارچه مبتنی بر کاربرد ماهوارهها برای نظارت و پیش بینی شرایط محیطی زمین در بلندمدت و کوتاهمدت و فعالیتهای اقتصادی وابسته به آب و هوا ماهوارههای مختلفی بهکار گرفته شدهاند. این سیستمها بر اساس روش سنجش از دور یا مشاهدات ماهوارهای از زمین، نظریه بیوفیزیکی پاسخ گیاهان به شرایط اقلیمی، مجموعهای از الگوریتمهای پردازش دادههای ماهوارهای، تفسیر، توسعه محصول، اعتبار سنجی، کالیبراسیون و کاربردها را شامل میشود. مشاهدات جدید ماهوارهای عمدتا توسط تصاویر پیشرفته مادون قرمز که بسیار کارآمد هستند، نشان داده میشوند. در این رابطه، استفاده از روشهای سنجش از دور، جهت پایش و بررسی اثرات بارش دریافتی بر پوشش گیاهی، به عنوان یکی از کارآمدترین روشها شناخته شده است. به منظور آشکار سازی تاثیر بارش بر پوشش گیاهی ، جهت محاسبه میانگین ماهانه (SPI) دادههای بارش ۱۳ ایستگاه هواشناسی سینوپتیک مورد استفاده قرار گرفت. سپس با استفاده از تصاویر مادون قرمز به صورت میانگین هفتگی۲۰۲۱-۲۰۱۳ (اول آوریل تا پایان ژولای)، به بررسی وضعیت پوشش گیاهی پرداخته شد. میزان همبستگی (SPI) با شاخصهایNDVI ،TCI ،VCI وVHI به ترتیب ۰۵۰/۰، ۰۶۹/۰، ۰۰۲۷/۰، ۰۰۲۵/۰ میباشد. شاخص (VCI) همبستگی بیشتری با (SPI) دارد که میتواند به عنوان یک روش ترکیبی از سنجش از دور و اطلاعات ایستگاههای هواشناسی (SPI) برای بررسی شرایط پوشش گیاهی در استان کرمانشاه مناسب باشد. پوشش گیاهی همه ساله با درجات مختلفی از خشکسالی رو به رو بوده است. شدیدترین خشکسالی پوشش گیاهی در ۲۰۱۵ در قسمت های مرکزی، جنوبی و شمال شرقی استان رخ داده است. در ۲۰۱۳ خشکسالی با شدت کمتری نیز رخ داده و در ۲۰۱۶ ، ۲۰۱۸، ۲۰۱۹ و۲۰۲۰ پوشش گیاهی در شرایط مطلوبتری قرار داشته است.کلیدواژه ها
خشکسالی, شاخص SPI, سنجش از دور, استان کرمانشاهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.