توسعه اقتصادی با تاکید بر زیرساخت های ضروری، با محوریت راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا (مورد مطالعه: روستاهای شهرستان شفت)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_GSMA-3-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل کدیورخواه چماچای

دانشجوی دکتری گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

نصرالله مولایی هشجین

استاد گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

پرویز رضایی

دانشیار گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی - تحلیلی است، و به دنبال بررسی توسعه اقتصادی با تاکید بر زیرساخت­های ضروری با محوریت راهبرد مهندسی جغرافیایی فضا در روستا­های شهرستان شفت می­باشد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل­های وزن­دهی شانون و استخراج صفحه برازش، و FARAS، و نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن و مدل شانون نشان داد، در تمامی روستاهای محدوده مطالعاتی به استثنای تعدادی از روستاهای غیر منطبق بر رفتار مدل­های ارائه شده رابطه مستقیمی بین توسعه اقتصاد روستایی و زیر ساخت­های ضروری وجود دارد، اما در بررسی موارد استثناء هم نکاتی به چشم خورد که حائز اهمیت است و می­توان از آن به عنوان نقصان ناشی از نادیده گرفتن  نقش جغرافیایی نواحی در برنامه­ریزی توسعه­ای روستایی در مقیاس دهستانی در محدوده مطالعاتی مورد بررسی قرار داد. همچنین نتایج مدل آراس فازی نشان داد، به ترتیب: توسعه سرمایه­گذاری بخش دولتی در شهر با مقدار وزن ۵۱۹/۰، افزایش عرضه نیروی کار با مقدار وزن ۴۲۲/۰، ارتقای رضایت از درآمد با مقدار وزن ۴۰۰/۰، ارتقای رضایت شغلی با مقدار وزن ۳۸۴/۰، ارتقای امید به آینده شغلی در روستا با مقدار وزن ۳۴۴/۰، افزایش پس­انداز با مقدار ۳۲۳/۰، ایجاد بازار­های نو برای فروش محصولات داخلی با مقدار وزن ۳۱۲/۰، ارتقای سلامت ناشی از کار با مقدار وزن ۳۱۳/۰، توسعه سرمایه­گذاری بخش خصوصی در شهر با مقدار ۳۱۰/۰، بیشترین و کمترین میزان تاثیرپذیری را از زیرساخت­ها به خود اختصاص داده­اند.

کلیدواژه ها

توسعه اقتصادی, زیرساخت, راهبرد, مهندسی جغرافیایی فضا, شفت.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.