ساختار دو پرده ای در فیلمنامه های سینمای ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهش در هنر و علوم انسانی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RAH-8-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا اکبرپور

کارشناس ارشد در رشته سینما و ادبیات نمایشی- مدرس دانشگاه جامع علمی و کاربردی

چکیده

بر اساس ساختار نگارش فیلمنامه های اوجگاهی طبق الگوی سیدفیلد، ضرورت زمانی ۱۲۰ دقیقه و ارائه سه پرده زمانی در خلق رویدادهای یک فیلمنامه از جایگاه ویژهای برخوردار است. در کشور ایران و غالب نویسندگان سینمایی با این متد نگارشی بصورت ناقص برخورد کرده اند و همواره دست به خلق آثار ۹۰ دقیقه ای زده اند که از کنش نمایشی مطلوب در سه پرده اوجگاهی مطلوب نظر سیدفیلد فاصله زیادی دارد. پژوهش جاری تلاش دارد تا بر محور قرار دادن نظریه سیدفیلد و تزوتان تودوروف این مهم را به اثبات رساند که در نگارش الگوی فیلمنامه ای اوجگاهی در سینمای ایران ساختار سه پردهای رعایت نمیگردد و بر خلاف آن ما با گونه ای خاص از پرده سازی مواجه ایم که در قالب زمانی ۹۰ دقیقه و در ساختار دو پردهای معنا و مفهوم مییابد. این الگوی دو پرده ای طبعا بر روی بسط موقعیت نمایشی و کنش های رفتاری و شخصیت پردازی و توسعه رویدادها و انگیزش ها و شیوه پایان بندی متن دراماتیک تاثیری مستقیم و البته نقصانی خواهد داشت.

کلیدواژه ها

سینمای ایران، ساختار سه پرده ای، ساختار دو پرده ای، فیلمنامه اوجگاهی، فیلمنامه نویسی، متون نمایشی، ادبیات ملی ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.