بازنمود منظر فرهنگی توران پشت در سندی معروف به طومار امام حسین (ع)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه فرهنگ یزد، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FYAZD-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میثم صادقی تورانپشتی

دانشجوی دکتری گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده الهیات، دانشگاه میبد، ایران.

چکیده

توران پشت یکی از مناطق یزد است که یادمان های تاریخی پرشماری را از عصرهای پیشین در خود به یادگار دارد. از میان این یادمان ها باید به حسینیه ای اشاره کرد که قدمت و پیشینه برپایی مراسم عزاداری در آن، به درستی، مشخص نیست، اما بر جای ماندن اسناد وقفی متعدد که به این حسینیه مربوط می شوند، امکان پژوهش در مورد این بنا و رسوم عزاداری مردم توران پشت را ممکن می کند. شاخص ترین سند وقفی حسینیه توران پشت که در فهرست آثار ملی منقول نیز به ثبت رسیده، کاغذی به ابعاد ۲۳×۱۱۳ سانتی متر است که نزد اهالی به «طومار امام حسین (ع)» شهرت دارد. بر این طومار که تاکنون بر اهل تحقیق ناشناخته مانده، وقف های متعددی از اوایل دوران قاجار تا سال های پایانی سده چهاردهم قمری نوشته شده و از گذر آن اطلاعات فراوانی در مورد حسینیه توران پشت، آیین های مذهبی، املاک و اراضی، چگونگی مدیریت آب مزارع، محله های قدیمی و نیز برخی آثار تاریخی توران پشت به دست می آید. اطلاعات برآمده از طومار به قدری ارزشمند است که می توان بر اساس آن تا حد بسیاری منظر فرهنگی این دهکده باستانی را بازشناسی کرد. نویسنده مقاله پیش رو به منظور تحقق این مهم، ابتدا با توجه به مباحث سندشناسی، این طومار را بازنویسی کرده و آنگاه برای ارائه منظر فرهنگی توران پشت، به تحلیل داده ها مبادرت ورزیده است.

کلیدواژه ها

حسینیه توران پشت, طومار امام حسین(ع), وقف, آیین های عزاداری, فرهنگ مردم, منظر فرهنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.