جنسیت و فرهنگ در امنیت شهری مطالعه موردی شهر تهران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دومین همایش ملی رقابت پذیری و آینده تحولات شهری
  • کد COI اختصاصی: IGUPA02_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه زهرا نجاری

دانشجوی رشته شهرسازی،دانشکده عمران معماری و هنر،دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران،تهران، ایران

سیدخلیل سیدعلی پور

استادیاروعضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انتظامی ومطالعات اجتماعی ،تهران،ایران

چکیده

بیش از نیمی از جمعیت جهان در سکونتگاه های شهری زندگی میکنند.شهرها کانون تصمیم گیری های سیاسی ،اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به شمار می روند و تجلی گاه نظام های ارزشی ، آرمان ها، تمایلات و تمنیات میلیاردها نفر می باشند. استیلای شهرها روند تحول فکری، ارزش ها، باور ها، امیدها، بیم ها، حیات ذهنی و جریان دیالکتیکی فرهنگ ها را سمت و سو می بخشد و به گونه ای بحث جبر محیط شهری را مطرح می سازد. روند شهرنشینی ، نظام شهرسازی و الگوی مسکن گزینی انسان در فضاهای شهری متاثر از نظام های اقتصادی، شیوه تولید و سیاست های جهانی است .(دیوید اچ و همکاران،۱۳۹۱) همچنان بعضی از شهرها و ساختارهای شهری هنوز توجهی به مسائل جنسیتی و ایجاد شرایط برابر برای همه اقشار جامعه ندارد.امنیت پیش از آن که قابل تعریف باشد، پدیده ای ادراکی و احساسی است یعنی این اطمینان باید در ذهن توده مردم، دولتمردان و تصمیم گیران به وجود آید که برای ادامه زندگی بدون دغدغه ، امنیت لازم وجود دارد.از این رو، امنیت یکی از مولفه های اساسی رفاه اجتماعی و از اساسی ترین نیازهای هر جامعه است و زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه گروه آسیب پذیری هستند که امنیت آنها از راه های گوناگون در معرض تهدید قرار دارد. (کاظمی ، ۱۳۵۲، ص۱۱۷). ضرورت ایجاد فضاهای شهری ایمن برای زنان در جایگاه اقشار آسیب پذیرتر جامعه از مسایل مهم و قابل توجهی است که با مسایلی چون جرم، خشونت ، قربانی شدن، پیشگیری از درماندگی و افسردگی در ارتباط قرار می گیرد. رفع تنگناها و خلاءهای حقوقی و قانونی ، طراحی برنامه های حمایتی ، آموزشی ، پیشگیرانه و فراهم کردن زمینه و بستر بروز توانمندیهای زنان و حمایت های قانونی و اجتماعی لازم،از خط مشی هایی است که باید در تدوین سیاست ها و برنامه های کلان مورد توجه قرار گیرد. (۱۳۹۵، همدانیان، فاطمه ؛ سیروان قادرمزی)

کلیدواژه ها

سکونتگاه های شهری ، امنیت ، فرهنگ ، جنسیت ، امنیت زنان.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.