نگاهی به تولید و عوامل موثر بر کاهش عملکرد در کشت زعفران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شیمی و گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: CCMP01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن فیضی

گروه تولیدات گیاهی و پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه

روح اله مرادی

گروه تولیدات گیاهی و پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه

علیجان سالاریان

گروه تولیدات گیاهی و پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

ایران بیشترین سهم در سطح زیر کشت جهانی زعفران را در اختیار دارد بطوری که طبق آمارها از سال ۱۳۵۲ شمسی مساحت کشت از حدود ۱۰۰۰ هکتار به بیش از ۱۲۰ هزار هکتار در سال ۱۳۹۹ افزایش یافته است. ولی طی این دوره عملکرد در هکتار از حدود ۲/۶ کیلوگرم به حدود ۲/۳ کیلوگرم کاهش یافته است. این روند نزولی در نتیجه دخالت عوامل مختلفی است که می تواند این عوامل ناشی از شرایط محیط و یا عوامل فنی مدیریتی باشند. نتایج تحقیقات نشان داده است که در بین عوامل فنی عواملی نظیر کمبود میزان ماده آلی خاک، درصد رس خاک، میزان فسفر، استفاده از بنه های ریز در زمان کاشت و نیز تراکم کم بوته از عوامل موثر بر کاهش عملکرد در اراضی تحت کشت می باشند. طبق مطالعات انجام شده مشخص شده است که مهمترین عامل کاهش عملکرد، میزان ماده آلی خاک است. در کشورها یا مزارعی که عملکرد بالایی از زعفران را دارا هستند عمدتا دارای خاکی با ماده آلی بالا بوده اند. البته عوامل محیطی نیز اثر قابل توجه خود را بر رشد و عملکرد زعفران دارند که بایستی در یک تحقیق جداگانه بحث شود. در این مقاله سعی شده است اثر این عوامل فنی و مدیریتی بر تولید زعفران مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

بنه، تولید، ماده آلی، کلاله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.