ادویه مفرده موثر بر بیماری برص در کتاب مخزن الادویه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش ملی شیمی و گیاهان دارویی
  • کد COI اختصاصی: CCMP01_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2061
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن باغبانی

دکترای ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ایران. . پژوهشگر طب و داروسازی سنتی، مرکز تحقیقات طب و داروسازی سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

مهدیه اسدی

پژوهشگر طب و داروسازی سنتی، مرکز تحقیقات طب و داروسازی سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.دکترای ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

حسن کمار

دانش آموخته تاریخ علم )گرایش فیزیک و فناوری در جهان اسلام(، دانشگاه تهران، تهران، ایران. . دانشجوی فلسفه و کلام اسلامی، گروه فلسفه، کلام و ادیان، دانشکده الهیات، پردیس دانشگاه فارابی تهران، تهران، ایران.

فرزانه زارع

پژوهشگر طب و داروسازی سنتی، مرکز تحقیقات طب و داروسازی سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.دانشآموخته تاریخ علوم پزشکی، گروه تاریخ پزشکی، دانشکده طب سنتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

چکیده

برص اصطلاحی طبی و قدیمی است که امروزه از آن به تعابیر گوناگونی چون پیسی، لک و پیس، و ویتیلیگو نام برده می شود. در منابع طب سنتی ایران، برص یا پیسگی، به مجموعه ای از بیماری های جلدی علاج ناپذیر اطلاق می گردد که در ظاهر بدن نمایان شده و با مزمن شدن بیماری گوشت و بافت های عمقی تر مانند استخوان را نیز درگیر کرده و موجب زخم های عفونی و جراحات خارش دار پوست شود. هدف این پژوهش، استخراج و دسته بندی ادویه مفرده موثر بر بیماری برص در کتاب مخزن الادویه است. بدین منظور، ابتدا داروهای مفرده گردآوری و سپس بر اساس گونه دارویی و نوع مصرف دسته بندی گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که بیش از ۸۰ داروی مفرده با خاصیت درمانی در کتاب مخزن الادویه وجود دارد که می توان آن ها را به سه دسته کلی داروهای با منشا گیاهی (۴۶ دارو: ۳۳ داروی موضعی، ۸ داروی خوراکی، و ۵ داروی با مصرف هم موضعی و هم خوراکی)، با منشا حیوانی (۳۰ دارو: ۲۹ داروی موضعی و یک داروی خوراکی) و با منشا معدنی (۵ داروی موضعی) طبقه بندی نمود. بر این مبنا، آنچه به منزله علاج بیماری برص در کتاب مخزن الادویه وجود دارد، شاخص ترین داروهای درمان این بیماری در دوران حکیم عقیلی و پیش از وی بوده است که استمرار کاربرد آن ها می تواند نشانه تاثیر مناسب در درمان برص باشد.

کلیدواژه ها

طب سنتی، مخزن الادویه، برص، درمان، ادویه مفرده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.