تحلیل بادهای شدید در استان تهران در یک دوره آماری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیا، عمران و مدیریت شهری، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GEO-8-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 281
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا حجازی زاده

هیئت علمی دانشگاه خوارزمی

محمد ناصر زاده

هیئت علمی دانشگاه خوارزمی

سارا علی میرزائی

کارشناسی ارشد رشته ی آب و هواشناسی گرایش سینوپتیک دانشگاه خوارزمی

چکیده

باد، به جریان هوا گفته می شود، به طور کلی تر، به حرکت گاز در اتمسفر باد گفته می شود؛ به طور ساده تر، باد از طریق گرم شدن نابرابر سطح زمین در اثر تابش خورشید پدید می آید. بادها عموما براساس درجه قدرتشان، سرعت، نوع نیرویی که موجب به وجود آوردنشان است و محل جغرافیایی که رخ می دهند یا اثر می گذارند دسته بندی می شوند. بادهای شدید و طوفان ها از جمله پدیده های پر انرژی جو هستند، که معمولا هر ساله در زمان و مکان خاصی تکرار می شوند و دوره بازگشت و شدت آنها قابل محاسبه است و فرایندهای همراه آن اغلب خطر آفرین و گاهی به شدت مخرب می باشند. با توجه به اینکه در تهران بادهای شدید هم وزش داند لذا تحلیل آماری بادهای شدید هدف تحقیق قرار گرفت که برای این مهم از داده های اقلیمی ۵ ایستگاه سینوپتیک در طول دوره آماری (۱۹۹۱-۲۰۱۶) استفاده شد. سپس تجزیه و تحلیل قرار گرفت بدین صورت که ابتدا بادهای شدید روزانه و میانگین روزانه بادها را برای هر ایستگاه استخراج، سپس عناصر اقلیمی را متناسب با دوره اماری مورد تحلیل قرار گرفت و سپس رابطه بین عناصر اقلیمی مذکور با بادهای شدید و ارتباط و همبستگی با استفاده از ضرایب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت نتایج به دست آمده نشان داد که با توجه به قرار گیری در مکان های متفاوت و تاثیر پذیری از عوامل مختلف در ایستگاه ژئو فیزیک حداکثر شدت بادهای بیشینه در فصول زمستان و بهار که از ژانویه تا ژوئن و با جهت های غالب جنوبی و غربی بوده است جهت غالب جنوبی، فوریه جهت جنوبی، بوده است. در ایستگاه شمیرانات بیشنه بادهای ماکزیمم در فصل زمستان در ماه های مارس با جهت جنوب و غرب و مارس با جهت جنوبی بوده است. دردوشان تپه در دو فصل زمستان و بهار در از ماه مارس تا می با جهت های از جنوب غرب به طرف غرب می باشد. در مهرآباد هم فصل زمستان و بهار از ماه مارس تا می با جهت های غربی می باشد. در چیتگر در فصل بهار بیشنه بادهای شدید وجود داشته و در دو ماه آبریل و می با جهت های غربی بوده است. همچنین مشخص گردید که جهت های غربی و جنوبی و در هنگام تغییر فصول علی الخصوص در انتهای فصل زمستان و ابتدای ورود به فصل بهار در تمام ایستگاه ها این دو فصل دارای شدت بادها شدید زیاد است و هنگامی که جهت بادها غربی بوده بیشترین سرعت را نسبت به سایر جهات داشته اند. تاثیر و ارتباط هریک از عناصر اقلیمی مذکور با این بادها به این صورت که در اغلب ایستگاه در طول دروه اماری بیشترین همبستگی بین جهت باد و بادهای شدید و سپس بین دمای حداکثر و دمای حداقل و کمترین آن بین بارش و بادهی شدید بود.

کلیدواژه ها

بادهای شدید، تحلیل آماری، استان تهران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.