بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیت و سلامت روان و تحمل پریشانی با رضایت شغلی در پرستاران بیمارستان های دولتی شهرستان خوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی، دوره: 5، شماره: 53
  • کد COI اختصاصی: JR_JRPE-5-53_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 298
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین الهی پور

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، بوکان، ایران

مینا خدادادیان

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، مشاور واحدآموزشی، میاندوآب، ایران

سمیه پیری

کارشناس ارشد برنامه ریزی درسی، معاون پرورشی مدرسه، میاندوآب، ایران

مریم تیموری بایقوت

کارشناس ارشد مدیریت برنامه ریزی آموزشی، آموزگار ابتدائی، میاندوآب، ایران

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین ویژگی های شخصیت و سلامت روان و تحمل پریشانی با رضایت شغلی در پرستاران بیمارستان های دولتی شهرستان خوی صورت گرفته است، روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی است. در تحقیق حاضر جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بیمارستان های دولتی شهرستان خوی می باشد. که تعداد آن ها تقریبا ۶۷۰ نفر بوده است که از این تعداد ۲۴۴ پرستار به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های ویژگی های شخصیت (NEO-FFI)، پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-۲۸)، پرسشنامه تحمل پریشانی هیجانی (DTS)، و پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شده است. نتایج نشان داد که: ۱) بین ویژگی های شخصیت، سلامت روان و تحمل پریشانی با رضایت شغلی در پرستاران رابطه معناداری وجود دارد. بررسی های این فرضیه نشان داده است که بین متغیر رضایت شغلی با بی ثباتی رابطه ی منفی و معکوسی وجود دارد. بین متغیر رضایت شغلی با برون گرایی و گشودگی به تجربه رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد اما بین رضایت شغلی با توافق پذیری و وظیفه شناسی رابطه ی معنی داری مشاهده نشد. همچنین رضایت شغلی با نشانگان جسمانی نشانگان اضطرابی، کارکرد اجتماعی و نشانگان افسردگی رابطه ی منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین، بین متغیر رضایت شغلی با تحمل، ارزیابی و تنظیم رابطه ی مثبت و مستقیمی وجود دارد اما جذب با رضایت شغلی رابطه ی معنی داری دیده نشد. ۲) بین ویژگی های شخصیت با رضایت شغلی در پرستاران رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاکی از آن است که بین متغیر رضایت شغلی با بی ثباتی رابطه ی منفی و معکوسی وجود دارد. بین متغیر رضایت شغلی با برون گرایی و گشودگی به تجربه رابطه مثبت و مستقیمی وجود دارد اما بین رضایت شغلی با توافق-پذیری و وظیفه شناسی رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.۳) بین سلامت روان با رضایت شغلی در پرستاران رابطه معناداری وجود دارد. تحلیل همبستگی نشان می دهد رضایت شغلی با نشانگان جسمانی، نشانگان اضطرابی، کارکرد اجتماعی و نشانگان افسردگی رابطه ی منفی و معنی داری وجود دارد. ۴) بین تحمل پریشانی با رضایت شغلی در پرستاران رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاکی از آن است که بین متغیر رضایت شغلی با تحمل، ارزیابی و تنظیم رابطه ی مثبت و مستقیمی وجود دارد اما جذب با رضایت شغلی رابطه ی معنی داری دیده نشد.

کلیدواژه ها

ویژگی های شخصیت، سلامت روان، تحمل پریشانی و رضایت شغلی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.