ارزیابی آلودگی فلزات سنگین و مواد آلی کنده ها و گل حفاری با استفاده از تکنیک الگوریتم رگرسیون یادگیری حدی هوش مصنوعی در یکی از میادین نفتی جنوب ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-21-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 189
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید احدی

گروه مهندسی معدن، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

اندیشه علی مرادی

گروه مهندسی معدن، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

حمید سرخیل

گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهیار کلهر محمدی

مدیریت پسماند حفاری، شرکت سیالات حفاری پارس، تهران، ایران

مهدی فتحی

گروه مهندسی معدن، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران

چکیده

سابقه و هدف: فرآیند استخراج و بهره برداری از منابع نفت و گاز به چرخه تولید، ارسال و بازیافت گل حفاری یا سیال حفاری نیاز دارد، بنابراین رسیدن به ترکیب مناسب گل حفاری و بازیافت مجدد آن، به عنوان یک امر مهم و اساسی در صنعت نفت و محیط زیست به شمار می­ رود. به­ طوری­که مشخص نمودن میزان آلودگی فلزات سنگین و مواد آلی موجود در گل حفاری و کنده ­های حفاری به صورت غیر مستقیم می ­تواند حائز اهمیت باشد.مواد و روش ­ها: در این تحقیق سعی شده است که میزان آلودگی کنده ­های حفاری، با وجود پارامترهای سازندی در ۱۰ چاه نفتی حفاری شده در اعماق مختلف (۶۶ دسته داده)، به کمک رگرسیون یادگیری حدی شبکه عصبی مصنوعی، تخمین زده شود.نتایج و بحث: تعداد ۶۰ دسته داده از داده ­های تهیه شده به منظور تخمین میزان تغییر در غلظت فلزات سنگین، هیدروکربن­ های آروماتیک چند حلقه­ ای در فرآیند یادگیری و آزمون دخالت داده شده ­اند و ۶ دسته داده دیگر مربوط به یک چاه که به طور تصادفی انتخاب شده و در فرآیند اعتبارسنجی شبکه عصبی مصنوعی استفاده شده ­اند. الگوریتم رگرسیون یادگیری حدی برای ۱۰ عنصر سنگین و ۱۰ترکیب آروماتیک آلوده کننده­ ی کنده و گل حفاری بر روی دو سری داده ­ی مختلف در یک منطقه ­ی حفاری در یکی از میادین نفتی جنوب ایران مورد ارزیابی قرار گرفت.نتیجه گیری: تخمین میزان آلودگی کنده ­های حفاری وگل حفاری با استفاده از الگوریتم مورد استفاده در تحقیق مناسب بوده و در پروسه ­های بعدی صیانت از محیط زیست از قبیل فرآیند تثبیت آلودگی ­ها و بازیافت گل حفاری نقش کارآمدی خوهد داشت.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین, هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای, کاتینگ حفاری, رگرسیون یادگیری حدی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.