The Concept of Social Health in Persian Research Articles

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه فرهنگ و ارتقای سلامت، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHP-6-2_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 196
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد نصرتی نژاد

Department of Social Health, Academy of Medical Sciences, Social determinant of health research center, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences, Iran, Tehran

حجت شریفی

Master of Social Welfare Planning

چکیده

زمینه و هدف: از آنجایی که مفهوم سلامت اجتماعی هم در حوزه علمی و هم در حوزه سیاست­گذاری اجتماعی به کار می­رود، این پژوهش تلاش کرده است آنچه که از این مفهوم مراد می شود را به تصویر کشد. روش : این مطالعه یک مطالعه مروری نظام مند است. تمامی مقالاتی که در بانک اطلاعاتی جهاد دانشگاهی (SID) تا بهمن ۱۳۹۷ منتشر شده­اند را با استفاده از دستورالعمل پریزما (PRISMA) بررسی و پس از غربال­گری، مقالات را از منظر بنیان­های نظری مقاله، ویژگی­های روش­شناختی و حوزه علمی مطالعه و تجزیه وتحلیل کرده است. یافته ها: مفهوم سلامت اجتماعی هم در پژوهش های علوم اجتماعی و هم درپژوهش های حوزه سلامت، مورد توجه واقع شده است. عموم پژوهش ها تحلیلی­اند و صرفا ۵/۱۷ درصد به صورت توصیفی انجام شده­اند. به لحاظ روش­شناختی تنها ۵۷/۴۳ درصد از پژوهش ها تعریفی در خصوص سلامت اجتماعی ارایه نکرده اند یا اینکه تناسبی بین تعریف شان و آنچه را که سنجش کرده­اند وجود ندارد. به لحاظ نظری بیش از ۵۵ درصد ازپژوهش ها مبتنی بر نظریه کییز هستند. از نظر مفهومی سلامت اجتماعی در معناهای متفاوتی تعریف شده است. برای دو مفهوم Social health و Social well-being معادل فارسی سلامت اجتماعی در نظر گرفته شده است. نتیجه گیری: در کل با نوعی عدم اجماع مفهومی و نظری در حوزه مطالعات سلامت اجتماعی روبه رو هستیم و توافق چندانی بین پژوهشگران این حوزه وجود ندارد. گذشته از آن به دلیل نوع نمونه­گیری و جامعه آماری مطالعات انجام شده، نمی توان تصویری از وضعیت سلامت اجتماعی در ایران ارایه داد.

کلیدواژه ها

Iran, Social Determinants of Health, Social Welfare, Systematic Reviews, ایران, رفاه اجتماعی, عوامل اجتماعی سلامت, مرور نظام مند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.