برآورد میزان جذب Co2 اتمسفر توسط جنگل‌کاری اطراف کارخانه فولاد مبارکه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE06_676
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2718
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیاوش بختیاروند

کارشناس فضای سبز فولاد مبارکه، دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم جن

هرمز سهرابی

چکیده

همواره از سوی محافل و انجمن‌های حامی محیط‌زیست فشار‌هایی بر کارخانجات صنعتی خصوصاً صنایع فولاد و آهن برای کاهش تولید گازهای گلخانه‌ای مخصوصاً CO2وجود داشته و دارد. در اطراف بسیاری از این کارخانه‌ها از جمله کارخانه فولاد مبارکه جنگل‌کاری‌های وسیعی صورت گرفته که به‌عنوان فیلترهای زیستی عمل کرده و توانایی بالایی درجذب گاز CO2 اتمسفر دارند، اما تا کنون این توانایی بصورت کمی ارائه نگردیده است. هدف از این پژوهش کمی‌سازی پتانسیل درختان اطراف کارخانه در جذب دی‌اکسیدکربن اتمسفر و تبدیل آن به ماده آلی پایدار در اندام‌‌های درخت و خاک منطقه است. به این منظور از میان توده‌های همسال و خالص چهار گونه درختی پهن برگ وسوزنی‌برگ شامل توت (‌Morus alba)، اقاقیا (Robinia pesudoacacia)، کاج تهران (Pinus eldarica) و سرو نقره‌ای (Cupressus arizonica) کاشته شده در اطراف کارخانه فولادمبارکه تعداد 15 اصله درخت بصورت تصادفی و پراکنش مناسب در طبقات قطری و ارتفاعی انتخاب و پس از قطع به اجزای مختلف شامل تنه، شاخه‌های اصلی، سرشاخه، برگ و ریشه تبدیل شده و وزن تر هر جزء محاسبه گردید. نمونه‌هایی از هر جزء برای تعیین وزن خشک و میزان کربن درختان به آزمایشگاه انتقال یافت. ‌کربن آلی خاک با استفاده روش والکی-بلاک در آزمایشگاه تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد درمجموع در جنگل‌های اطراف کارخانه فولادمبارکه طی مدت 17 سال 385هزار و 430 تن دی‌اکسیدکربن از اتمسفر جذب شده‌ است.

کلیدواژه ها

محیط‌زیست، صنایع آهن و فولاد، دی‌اکسیدکربن، جنگل‌کاری، فولادمبارکه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.