مطالعه ترانسکریپتومی lncRNAها در مرغ بومی اصفهان و تجاری راس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک، دوره: 36، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_VTJ-36-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهنوش عسکری منش

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

جمال فیاضی

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران.

محمدتقی بیگی نصیری

گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران

ایه سادات صدر

پژوهشکده آبزی پروری آبهای جنوب کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

چکیده

به کمک روش RNA-seq می توان اطلاعات کاملی در خصوص شناسایی ژن ها بدست آورد که نتایج آن ممکن است در ژنتیک و اصلاح دام و طیور سودمند باشد. تاکنون مطالعات کمی در خصوص استفاده از این روش در ارزیابی ترانسکریپتوم طیور بومی گزارش شده است، با توجه به اهمیت lncRNAها در فرآیندهای بیولوژیکی، در مطالعه حاضر به بررسی lncRNAهای حاصل از ترانسکریپتوم مرغ بومی اصفهان و سویه تجاری راس ۷۰۸ و تفاوت بیان آن ها پرداخته شده است. در این مطالعه با استفاده از توالی یابی نسل جدید، ۵۶۸ lncRNA  شناسایی شد که تغییرات بیان ۱۱۶ lncRNA معنی دار بود (۰۵/۰ P-value ≤ P-value). نتایج نشان داد lncRNA های دارای بیان متفاوت در مسیر های بیولوژیکی مرتبط با متیلاسیون لایزین و هیستون، فعال سازی لکوسیت های میلوئیدی، تنظیم مثبت تولید سایتوکین و تنظیم فعال سازی لنفوسیت ها نقش دارند. آنالیز عملکرد مولکولی این ژن ها نشان داد فعالیت پروتئین تیروزین کیناز غیر غشایی، پروتئین متیل ترانسفراز، متیل ترانسفراز وابسته به S-آدنوزیل متیونین، و انتقال گروه های یک کربنی و اتصال گیرنده سیگنال به طور معنی داری غنی می شوند. بر اساس نتایج حاصل، lncRNAهایی که تفاوت بیان معنی داری در دو گروه بومی و تجاری دارند با مسیرهای سیستم ایمنی و متیلاسیون مرتبط می باشند که می توانند به عنوان بیومارکر استفاده شوند.

کلیدواژه ها

الگوی بیان ژن, lncRNA, نژاد مرغ بومی, سویه راس, RNA-seq

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.