تبیین پایبندی دولت ها به هنجارهای جهانی: مطالعه موردی تطبیقی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-3_064
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق حسین زاده

دانشجوی دکتری علوم سیاسی، واحد لامرد، دانشگاه آزاد اسلامی، لامرد، ایران

امین روان بد (نویسنده مسئول)

استادیار گروه علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدلامرد،لامرد، ایران. (نویسنده مسئول)

علی محمد حقیقی

استادیار گروه علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدلامرد،لامرد، ایران.

چکیده

پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چرا دولتها به هنجارهای جهانی پای بندی نشان می دهند؟ نگارندگان در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، وضعیت پای بندی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به هنجارهای جهانی را با استفاده از سه متغیر تبیینی تناسب میان هنجارهای داخلی و خارجی مشروع دانستن چارچوبهای نظم جهانی و پیامدهای نحوه مواجهه با هنجارها برای چهره بین المللی کشور بررسی کرده اند. یافته های پژوهش نشان می دهند که از میان متغیرهای تبیینی اثرگذار بر مواجهه جمهوری اسلامی ایران با هنجارهای جهانی متغیر تناسب میان هنجارهای داخلی و خارجی بیشترین اثرگذاری را بر پذیرش یا عدم پذیرش هنجارهای جهانی از سوی ایران دارد و دو متغیر دیگر یعنی مشروع دانستن چارچوبهای نظم جهانی و پیامدهای نحوه مواجهه با هنجارها برای چهره بین المللی کشور در مراتب بعدی اثرگذاری هستند و هر سه به دلیل وضعیت خاص جمهوری اسلامی ایران بیش از آنکه نقش تسهیل کننده پذیرش هنجارهای بین المللی را داشته باشند به عنوان موانعی بر سر راه پذیرش هنجارهای جهانی عمل می کنند. از سوی دیگر، در خصوص عربستان سعودی متغیر تناسب میان هنجارهای داخلی و خارجی می تواند به طور بالقوه نقش تضعیف کننده هنجارهای جهانی را داشته باشد اما دو متغیر دیگر یعنی مشروع دانستن چارچوبهای نظم جهانی و پیامدهای نحوه مواجهه با هنجارها برای چهره بین المللی کشور نقش تسهیل کنندگی بسیار موثری دارند و مسیر پذیرش هنجارهای جهانی برای عربستان سعودی را هموار می کنند.

کلیدواژه ها

پایبندی, جمهوری اسلامی ایران, عربستان سعودی, نظم جهانی, هنجارهای جهانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.