شکل گیری رویه بعدی در خصوص معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-3_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 92
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم محمودی

دانشجوی دکتری،گروه حقوق بین الملل عمومی،دانشکده حقوق،واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

مهدی حاتمی

دانشیار گروه حقوق،دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران.

فرید آزادبخت

استادیار گروه حقوق بین الملل عمومی،دانشکده حقوق، واحد کرمانشاه،دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران

چکیده

معاهدات و موافقت نامه های متعدد در زمینه سلاح های هسته ای وجود دارد که در پی ایجاد راهکارها و ساز و کارهایی برای تبیین قواعدی یکسان در چارچوب مناسبات بین المللی و در جهت کنترل و مهار فعالیت های هسته ای مورد توافق قرار گرفته اند که مهمترین آنها "معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای" (ان.پی.تی) می باشد. این مقاله سعی دارد تا با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس استفاده از منابع دست اول و دست دوم این پرسش ها را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد که در معاهده منع گسترش سلاح-های هسته ای، نحوه تفسیر و اجرای مفاد معاهده از سوی طرف های معاهده چگونه است و به طور دقیقتر چه نوع رویه ای در حال حاضر در رابطه با ان.پی.تی شکل گرفته است؟ آیا رویه بعدی به دنبال حفظ اصل معاهده و تسهیل اجرای آن است و یا اینکه معاهده ان.پی.تی را دچار تغییر ساختاری و اصلاحی می نماید و رویه بعدی تا چه حدودی با قواعد حقوق بین الملل عمومی مطابقت دارد؟ در راستای پاسخ به این پرسش ها، این مقاله بر این فرض استوار است که نظام حقوق بین الملل در مسئله استفاده از انرژی هسته ای اساسا بر مبنای تامین امنیت و انحصار دولت های قدرتمند صاحب مواد و فناوری هسته ای ایجاد شده است و ابعاد ارتقائی موجود در معاهدات و قراردادهای دو و چندجانبه، بدون آن که متضمن تعهدی واقعی در امر تامین دسترسی کشورهای متقاضی به انرژی هسته ای باشند، این کشورها را تحت نظام های کنترلی سخت و در معرض قضاوت یک طرفه همان قدرت ها قرار می دهد.

کلیدواژه ها

رویه بعدی, معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای, حق استفاده صلح آمیز, خلع سلاح و کنترل سلاح های هسته ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.