ارزیابی فعالیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی ۴ گیاه دارویی بر ۱۰ باکتری استاندارد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NFVM-5-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهمن فاضلی نسب

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران

سعیده سعیدی

پژوهشکده زیست فناوری کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

فرزانه فاضلی

گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران، ایران

فاطمه بیدرنامنی

گروه زراعت و اصلاح نباتات، پژوهشکده کشاورزی، پژوهشگاه زابل، زابل، ایران

زهرا بیگمی

دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان، ایران

چکیده

یکی از مشکلات کنونی درمان عفونت های باکتریایی، افزایش مقاومت آنها به آنتی بیوتیک ها می باشد. باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک باعث مرگ و میر قابل توجهی درمقایسه با باکتری غیر مقاوم می شوند. بنابراین استفاده از گیاهان دارویی زیتون، لوفا و مریم گلی، به دلیل خاصیت ضد التهابی و ضد میکروبی آنها بر علیه ۱۰ پاتوزن انسانی مورد هدف تحقیق حاضر بود. بدین منظور آزمایشی به صورت کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. صفاتی مانند، فنل، فلاونوئید، آنتی اکسیدان و قطر هاله عدم رشد اندازه گیری شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار Statistix۱۰ و تهیه نمودارها با استفاده از نرم افزار Excel انجام شد. بیشترین میزان فلاونوئید (۰۲/۳۹۸ میکروگرم در گرم ماده خشک) در میوه زیتون و کمترین میزان (۷۸/۲۵۵ میکروگرم در گرم ماده خشک) در برگ مریم گلی به دست آمده است. عصاره متانولی برگ زیتون با میانگین ۸ میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد هافنیا الوی داشته است. عصاره متانولی برگ مریم گلی با میانگین ۱۴ میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد استافیلوکوکوس اورئوس داشته است. عصاره متانولی بذر لوفا با میانگین ۱۲ میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد سودوموناس آئروژینوزا داشته است. عصاره متانولی میوه زیتون با میانگین ۱۸ میلیمتر قطر هاله عدم رشد، بیشترین تاثیر بر مهار رشد باسیلوس سرئوس داشته است. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که گیاهان لوفا، زیتون و مریم گلی و حتی بافت های مختلف آنها در درمان بعضی از باکتری های بیماری زا مانند هافنیا الوی، استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا و رشد باسیلوس سرئوس موثر بوده اند. همچنین، توصیه می شود با استخراج مواد موثر عصاره این گیاه و سایر گیاهان، تحقیقات بیشتری روی انواع ترکیبات عصاره این گیاهان صورت گیرد.

کلیدواژه ها

لوفا, هافنیا الوی, استافیلوکوکوس اورئوس, سودوموناس آئروژینوزا, باسیلوس سرئوس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.